Форумът, чието първо издание беше през 2017 г., събира на

...
Форумът, чието първо издание беше през 2017 г., събира на
Коментари Харесай

Студенти от 7 европейски държави участват на театралния фестивал „Данаил Чирпански“

Форумът, чието първо издание беше през 2017 година, събира на едно място млади експерти, които показват дипломните си спектакли, вземат участие в полемики и надграждат знанията и уменията си по време на ателиета и лекции, водени от потвърдени международни специалисти в ролята им на жури и ментори.
Вдъхновението за фестивала идва от обичан другар и сътрудник - Данаил Желев – Чирпански, който почина след пътен случай през 2016 година По това време беше студент в НАТФИЗ. Дани и неговите фантазии сложиха началото на една традиция, която да оказва помощ на други надарени млади актьори да вървят самоуверено по своя път и да усъвършенстват себе си.



Тази година събитието ще се организира на сцените на Културен център “Стара Загора ” и Държавен Куклен Театър - Стара Загора. За селекция в програмата аплайваха близо 20 представления от 15 страни. “Програмата на фестивала отразява събитията, които се случват в международен мащаб в последните две години. Това стана изцяло естествено - тематиките за човешкото създание в обстановка на екологични проблеми, пандемия, екзистенциална рецесия вълнуват младите, които сега търсят мястото си в тъкмо този свят. “, споделят от екипа на форума.

От Любляна, Словения, гостува Академия за спектакъл, радио, филми и телевизия с представлението “Войцек “. Това е последната незавършена пиеса на немския драматург, публицист, политически деятел и бунтовник Георг Бюхнер.
Кралската академия за театрални изкуства на Мадрид, Испания, идва с “Двойник ” от Клау Домингес. Съзерцанието на двойника е характерна част от митологиите, която преглежда страха от самоизтребление или загуба на себе си. Индивидът просто вижда копие на самия себе си, само че друг в същността си.
Студенти от Рим, Италия, ученици на Театрална академия “София Амендола ” ще показват “Ще дойдат НЕЖНИ ДЪЖДОВЕ ” на Паоло Алесандри. Сюжетът ни насочва към последния ден на Земята или по-скоро края на човечеството, който се случва в този момент, в този миг, осветлен от лед кръгове, интензивен от безжични микрофони, сниман от смарт телефони и споделен в обществените мрежи.



Колеж „ Тринити “ в Дъблин, Ирландия, са в програмата на фестивала с “Чумата ” от Албер Камю. Класическият разказ от 1947 година изследва държанието на човешките същества по време на групова екзистенциална рецесия.
От Академия за изкуства в Берн, Швейцария гостува спектакълът “Историята на Лари ” от Мориц Праксмарер. Той демонстрира средностатистически американец през 80-те години на предишния век, който желае едно: да бъде високо в небето. Воден от фантазията си и на инат на всичко, той отива в гаража си и стартира да майстори.
От българска страна ще гледаме студенти на Национална Академия за Театрално и Филмово Изкуство „ Кръстьо Сарафов ”. Класът на проф. Иван Добчев се включва с “Иванов-Барабанов ”. Драматургичният материал употребява сюжетната конструкция на първата пиеса на Чехов „ Иванов ”, само че в нея са вписани фрагменти и персонажи от „ Вишнева градина ” и „ Чайка ”.
Участват и студенти от Лондонски музикален лицей с “Мис Брекзит ” - групово основан театър, който изследва битката на мигранта. За да учи спектакъл в англоезична страна, лека-полека губи идентичността си, трансформирайки се в англо-версия на себе си.

Откриването на събитието, което ще се организира на 23 септември (петък), ще стартира с музика и street art пред Културен център “Стара Загора ” в 19:00 ч. и ще продължи в залата с още изненади. Входът за откриването и закриването е свободен.

Осъществяването на фестивала би било невероятно без поддръжката на Министерство на културата и Община Стара Загора. Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд “Култура ” по “Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ”. Партньори на МСТФ са още Съюз на пивоварите, “Бяла вода ”, Загорка, Ekotex, One Vin, PREMIER studio, хотел “Форум ”, клуб Drums, пиано бар The House. Медийни сътрудници са Дарик Радио, Радио Стара Загора, LoveTheater.bg, dolap.bg. Държавен куклен спектакъл - Стара Загора, Драматичен спектакъл “Гео Милев ”, Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека “Захарий Княжески ” застават зад фестивала.

Всички спектакли, в случай че не е посочено друго в програмата, са с вход от 8 лева под формата на подаяние, против което получавате покана с съответно място в салона. Дарение можете да извършите на касата в Културен център от 23 до 27 септември или на касата в Държавен куклен спектакъл в границите на час преди всеки театър в театъра. Всички дарения ще се употребяват за реализирането на МСТФ “Данаил Чирпански ”.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР