Форсира се проектът за изграждане на нов мост над река

...
Форсира се проектът за изграждане на нов мост над река
Коментари Харесай

Важна новина за моста над р.Струма при с. Покровник! Зам. -министър Николай Шушков: Форсираме проекта, държавата не може да си позволи повече забавяне

Форсира се планът за създаване на нов мост над река Струма при село Покровник. По самодейност на заместник-министър Николай Шушков в Министерството на районното развиване и благоустройството се организира работна среща, на която бяха разисквани проблемите, които забавят строителните действия и бяха препоръчани разновидности за решаването им.

В нея присъединяване взеха регионалният шеф на Благоевград Стоян Христов, кметът на община Благоевград Илко Стоянов, ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Венцислав Ангелов и инж. Десислава Паунова член на УС, шефът на ВиК –Благоевград инж. Мартин Петров, представители на консорциума, спечелил публичната поръчка за строителство на новия мост „ ДЗЗД „ Мост Покровник “, представели на газовото сдружение „ Аресгаз “ и други

Зам. -министър Шушков уточни, че построяването на моста при село Покровник се забавя и това поражда напрежение и съмнение измежду жителите на община Благоевград. Съоръжението бе компрометирано след значителни превалявания през месец декември 2021 година и от този момент е затворено за прекосяване на коли и пешеходци.

„ Мостът е основен, тъй като свързва Благоевград с част от промишлената зона на града и още шест села. В момента всички хора са принудени да обикалят 6-7 км през обходни направления. Вече година нищо не се случва, няма никакви първи проблясъци на строителство, а процедурите са извървени “, съобщи заместник-регионалният министър. По думите му въпросът е бил незабавен и е трябвало да се реши още през 2022 година

„ За страдание обаче е налице липса на управническо решение по тематиката “, разяснява зам. -министър Шушков. Той обаче бе безапелационен, че страната повече няма да разреши закъснение на плана, още повече, че остарелият мост може да рухне всеки миг. Затова прикани за дейни дейности, с цел да може строителството на извънредно значимото оборудване за огромна част от жителите на общината да стартира скоро.

От страна на строителите бе заявена цялостна подготвеност за започване на действия по разглобяване на остарялото и рисково оборудване, които предхождат строителството на новото. Основната спънка обаче е съществуването на газопровод и тръбопровод, които сега минават по моста.

Практически без изместването им няма по какъв начин да стартира същинската работа на терен. Газопроводът е главен за Благоевград и зарежда над 3000 клиента, в това число учебни заведения, детски градини и други обществени заведения, които няма по какъв начин да останат дълго време без зареждане, изключително в зимните месеци.

Участниците в срещата се сплотиха към концепцията да бъде проектирано краткотрайно оборудване над реката, по което да минават тръбите с газ и вода, с цел да стартира градежа на новия мост. При съществуване на юридическа опция оборудването ще се построи като стоманобетонов мост с широчина 3, 5 м за коли до 3, 5 тона. По този метод ще може да се употребява в бъдеще и като авариен вид на главното оборудване, да вземем за пример при вероятно затваряне.

Обсъдена бе и нуждата от прецизиране на отговорностите от заинтригуваните страни във връзка с финансирането на новите трасета, при изместване на съществуващите проводи.

До средата на месеца ще се състои втора, техническа среща с присъединяване на разнообразни експерти за прецизиране на разновидностите, а по-късно е планувана среща на терен в Благоевград.

Петя Петрова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР