Формулата, по която се определя дали има недостиг на лекарства,

...
Формулата, по която се определя дали има недостиг на лекарства,
Коментари Харесай

ИА по лекарствата: Формулата за недостиг на лекарства е неефективна

Формулата, по която се дефинира дали има дефицит на медикаменти, е неефективна, съобщи през вчерашния ден в тв ефир Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ). По думите му има разминаване сред информацията от аптеките и включените в забранителния лист медикаменти.
Промените, които оферират от Министерството на здравеопазването, са с увеличението на прагът от 65 % към 100%. Към момента за дефицит се приказва, когато 65% от потреблението дава отговор на наличностите ", разясни Кирилов. Според него изменението ще докара до по-бързо влизане в забранителния лист.
" Държавата не е участник и не може директно да влияе върху доставката на медикаменти, може единствено косвено да въздейства върху него с нормативни документи. Въпреки това ИАЛ се стреми да отговори на високите упования от страна на пациентите да търсим проблемите и техните решенията ", увери  Кирилов.
Към момента на българския фармацевтичен пазар липсват 392 медикамента по лекарско наставление, съобщи Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки. Според него сега те не могат да бъдат доставени в аптеките и надлежно пациентите нямат достъп до тях.
От тези 392 медикаменти 166 се изнасят, посочи Костов и цитира данни от лист, възложен от Изпълнителната организация по медикаментите.
Преди дни здравният министър Христо Хинков призна през здравната комисия в Народно събрание, че рееекспортът на медикаменти е главен проблем на здравната ни система и е в основата за дефицита на медикаменти в страната. Според него, в случай че има задоволително медикаменти за приложимост в страната, ще може да се позволи и износът им.
Хинков беше изслушан във връзка липса на медикаменти за лекуване на диабет и на ваксина за бебета, която участва в наложителния имунизационен календар. Пред депутатите той разясни, че се оферират промени, които се отнасят до търговията на едро и дребно с лекарствени артикули, паралелния импорт и рационализиране на Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР