Формула 1 иска да се върне в Африка, но проектите

...
Формула 1 иска да се върне в Африка, но проектите
Коментари Харесай

Зимбабве остава без писта за Формула 1

Формула 1 желае да се върне в Африка, само че плановете досега не са по никакъв начин сполучливи. Завръщането на ЮАР с известната писта “Киалами ”, планувано за следващата година, се провали, защото се оказа, че липсва финансиране, като единствено реконструкцията на трасето ще коства към 15 милиона $.

Президентът на Руанда гостува на Гран При на Сингапур, като се появи информация, набиращата скорост африканска страна има упоритости да се бори за място в календара на Формула 1.

Оказа се, че още една страна в Африка има упоритости да е хазаин на старт от Формула 1 - Зимбабве. Но там проблемите се появиха много по-рано - Върховният съд на страната спря строителството на пистата в северозападната част на Зимбабве, която трябваше да е ситуирана до световноизвестната туристическа атракция - водопадът Виктория. Водопадът е на границата межзу Замбия и Зимбабве и е необятен 1708 метра.
 Руанда желае да докара Формула 1 в Африка Руанда желае да докара Формула 1 в Африка
Проектът е на стойност 1,2 милиарда $, само че беше спрян след митинги на локалните поданици, съобщи Българска телеграфна агенция. Местните желаят по-сериозни обезщетения от вложителя - дубайски консорциум, който възнамерява да построи цялостен туристически комплекс на към 30 километра от водопада Виктория.
 В Мадрид желаят старт от Формула 1 на “Харама ” В Мадрид желаят старт от Формула 1 на “Харама ”
Трасето би трябвало да е с дължина 5,4 км, а комплексът ще включва и стадион, хотелски комплекс, болница, интернационален конгресен център, мол и парк. Проектът беше публично стартиран през 2018 година, само че ковид пандемията през 2020 го спря.
 Формула 1 показа календар от 24 надпревари за 2023 година Формула 1 показа календар от 24 надпревари за 2023 година
Досега нито шефът на Формула 1 Стефано Доменикали, нито президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем са коментирали възможностите на Зимбабве да влезе в календара на Формула 1.

Другият претендент в Африка е Мароко, където уличното трасе в Маракеш към този момент е приемало надпревари от Световният шампионат за туристически коли (WTCC), Световната купа за туристически коли (WTCR) и Формула Е. Точно тази писта обаче няма късмет да получи утвърждение за стартове от Формула 1.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР