Формула 1 и Международната автомобилна федерация (ФИА) са на финалната

...
Формула 1 и Международната автомобилна федерация (ФИА) са на финалната
Коментари Харесай

Формула 1 може да въведе минимално тегло на пилотите от 2019 г.

Формула 1 и Международната автомобилна федерация (ФИА) са на финалната права да вкарат минимално тегло на водачите в шампионата. Обсъжда се това да стане факт от сезон 2019.

Идеята е водачът, дружно със седалката му да тежат минимум 80 кг. Това ще включва и баластът, който постоянно се слага под седалката на водачите. Общото тегло на болида с водача в него ще бъде увеличено с шест кг до 740 кг.

Идеята беше разисквана през предходната седмица на последната среща на Стратегическата група на Формула 1.

В последните години тематиката с тежестта на водачите се трансформира в огромен проблем след въвеждането на V8 моторите, когато се правеше всичко допустимо, с цел да се олекотяват болидите. Някои от по-тежките водачи бяха принуждавани да смъкват килограми. През сезон 2017 пък обстановката се обърна поради напълно новите болиди, които доведоха до по-тежки натоварвания.

" Идеята е да се избегне това блуждаене, дали водачите би трябвало да смъкват килограми, по-късно да ги качват, да натрупат мускулна маса. Мислим, че по този метод ще се реализира едно приблизително състояние, което да задоволява всички ", изясни Рос Браун.

Сезон 2018 обаче може да докара до нови проблеми за водачите, откакто от актуалната акция върху колите ще бъде употребена и новата система за сигурност halo (ореол от англ.). Според специалистите тя ще тежи 15 кг, а това ще докара до понижаване на баласта и още веднъж до събаряне на тегло от водачите.

През този сезон оптималното тегло на болидите ще бъде 734 кг.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (183)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР