Фондацията на Джордж Сорос Отворено общество ограничава драстично дейността си

...
Фондацията на Джордж Сорос Отворено общество ограничава драстично дейността си
Коментари Харесай

Сорос ограничава дейността си в Европа. Какво означава това?

Фондацията на Джордж Сорос " Отворено общество " лимитира фрапантно активността си в Европа. Как ще се отрази това на демократичния развой - отговор на този въпрос търсят немският ТАЦ и брюкселското издание " Политико ".

Фондация " Отворено общество ", учредена от Джордж Сорос, възнамерява да редуцира личния състав си и да понижи интензивността си в Европа от 2024 година. Неправителствени организации, разрастващи активност в целия свят, като " Хюман Райтс Уоч ", " Трансперънси Интернешънъл " и " Амнести Интернешънъл ", сега получават поддръжка от " Отворено общество ". Фондацията е дала отговор уклончиво на въпроса за предисторията на това решение, написа немският " Тагесцайтунг " (ТАЦ). Предстои минимум 40% от чиновниците ѝ в целия свят да бъдат съкратени, прецизира вестникът, представен от " Дойче веле ".

Брюкселското политическо издание " Политико " разяснява свиването на интензивността на организацията в обява със заглавие " Подготовката за Европа след Сорос " по следния метод: " Празнината, оставена от финансирането на фондация " Отворено общество ", скоро може да бъде запълнена от консервативни и дяснорелигиозни донори. Подобни към този момент са навлезли, изключително в страни като Полша и Италия, с цел да поддържат организации, съперници на абортите и ЛГБТК+. Преди идващите избори в Европейски Съюз през юни 2024 година на тях ще им е по-лесно поради отдръпването на Сорос. "

" Отворено общество " не се отдръпва напълно

" Отворено общество " обаче ще продължи финансирането на цивилен организации и ромски общности в Европа. Сред страните, върху които ще се концентрира фондацията в бъдеще, са Украйна, Молдова, Киргизстан и страните от Западните Балкани.

Частичното отдръпване може да е обвързвано и с обстоятелството, че 93-годишният Джордж Сорос съобщи контрола върху организацията на 37-годишния си наследник Александър, който желае да измести фокуса върху Съединени американски щати и да предотврати преизбирането на Доналд Тръмп през ноември 2024 година, разяснява " Тагесцайтунг ". Финансираният от Сорос Централноевропейски университет, който беше учреден през 1991 година, няма да бъде обиден, съгласно информация от фондацията.

Образователната институция към този момент реалокира седалището си от Будапеща във Виена поради възходящия политически напън и унгарския закон за висшето обучение от 2017 година.

Черна акция против Сорос

Финансирането на фондацията единствено в Унгария през 2021 година е било малко под 9 милиона евро. Йожеф Мартин, шеф на " Трансперънси Интернешънъл " - Унгария, споделя, че актуалните планове на неговата организация не са застрашени, само че от идната година би трябвало да стартират съкращения. По думите му към момента е мъчно да се планува какъв ще е резултатът върху гражданското общество от частичното отдръпване на " Отворено общество ". Самата " Трансперънси Интернешънъл " получава 15% от бюджета си от фондацията, учредена от Сорос.

Джордж Сорос от години е разгласен за зложелател на унгарския министър-председател Виктор Орбан. В предизборната акция през 2019 година държавното управление в Будапеща популяризира нелицеприятни за Сорос плакати, които внушаваха, че милиардерът желае да унищожи националните страни и да размени тяхното население с мигранти. Още през 2015 година Орбан разгласи " хората с огромни пари " като Сорос за виновни за миграцията. Но държавните черни акции не са главната причина за частичното отдръпване на " Отворено общество ", счита Мартин от " Трансперънси Интернешънъл ".

Активисти раздират афиш от акцията в Унгария против американския човеколюбец и вложител Джордж СоросАктивисти раздират афиш от акцията в Унгария против американския човеколюбец и вложител Джордж Сорос
Активисти раздират афиш от акцията в Унгария против американския човеколюбец и вложител Джордж СоросСнимка: Pablo Gorondi/AP/dpa/picture alliance

Орбан също е проходил с грантове

По подигравка на ориста Сорос изигра сериозна роля за възхода на Виктор Орбан в ранните му политически години, напомня " Тагесцайтунг ". Тогавашната опозиционна партия " Фидес ", учредена малко преди рухването на комунизма, имаше радикално-либерална устременост. Сорос финансира, наред с други неща, партийния вестник и редица наеми. Благодарение на стипендиите на " Отворено общество " доста партийни членове съумяха да отидат в чужбина, а самият Орбан отпътува за Оксфорд.

Частичното отдръпване на фондацията идва в несъответствуващ миг за Европейския съюз, отбелязва немското издание. " Само година преди европейските избори през юни 2024 година, когато се чака напредък на десните популисти и съперниците на Европейски Съюз, приятелите на Европа се нуждаят от цялата поддръжка, която могат да получат. Фондацията на Сорос е била един от най-хубавите съдружници на Европейски Съюз и е подкрепяла гражданското общество, главните права и европейските полезности - да вземем за пример в Унгария, Полша и Украйна. "

209,4 млн. евро са били изразходвани за планове в Европа и Централна Азия през 2021 година, по данни на фондацията. Самото " Отворено общество " е и реципиент на пари от Брюксел. Според комисаря по бюджета и администрацията Йоханес Хан организацията е получила 3,3 млн. евро за два плана в България и Словакия през предходната година. Ще продължи ли Европейски Съюз да поддържа тези планове и ще компенсира ли той финансовото отдръпване на Сорос? Няколко запитвания на " Тагесцайтунг " по този въпрос са останали без отговор, осведоми изданието.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР