Фондация Ре-аниматори“ организира публичен онлайн дебат за градските пространства на

...
Фондация Ре-аниматори“ организира публичен онлайн дебат за градските пространства на
Коментари Харесай

Архитекти от Варна организират дебат за градското пространство

 Фондация " Ре-аниматори “ провежда обществен онлайн спор за градските пространства на Варна. Събитието ще бъде в платформата zoom и всеки, който желае, може да се включи с достъп от тук: https://us02web.zoom.us/j/89307384984?pwd=cHZ4dG5sYlJvb3RURldNQUFzajd2dz09 с ключова дума TISI. 

По време на уебинара архитектите от " Ре-аниматори “ ще показват съществени заключения от разбор на градската среда, заключена сред булевардите " Цар Освободител “, " Сливница “ и " Владислав Варненчик “.

  " Изследвахме даденостите на така наречен регион " Конфу “ и вероятните промени в пространството, уверени, че позицията на жителите е също толкоз значима колкото експертното мнение на урбанисти и архитекти “, споделя арх. Чавдара Николова. Тя е началник на проекта T.I.S.I., в който архитектурна група " Ре-аниматори “ и студиото за градски дизайн Place.make създават първообраз на новаторски модел за обмисляне на градска среда.  В него необятното публично разискване на проблемите в градското пространство от всички заинтригувани страни – администрация, експерти, жители, неправителствен бранш – е належащо, с цел да се откри същинският профил на средата, качествена и витална за всички. 

Екипът на T.I.S.I. има предпочитание да провокира социална ангажираност в процеса по планиране и обмисляне на градските пространства. Затова основава и анкета за настройките на жителите на " Конфу “. Тя може да бъде попълнена на:    https://docs.google.com/forms/d/1VgrWphgFXtoNbPPBeMs8ZEltC9Ny-BkPv4byQgTwfsM/viewform?edit_requested=true

Изследването се интересува и от усещанията за градската среда измежду възпитаниците на образователните заведения в региона на кв. " Конфу “. Въпросите са обединени в анкета, налична на https://docs.google.com/forms/d/1Hkje691jeNFZ7oXcoR03e7bqHl5yUaKZjRFVQuwFqkI/viewform?edit_requested=true

Във фокуса на изследването е сложена свързаността във всичките й аспекти: сред кварталите, сред другите заинтригувани страни, сред жителите, сред обособените планове. Обърнато е внимание на прекарванията на пешеходци и велосипедисти, на положението на зелените площи и междублоковите пространства.

За присъединяване в дебата, проведен от " Ре-аниматори “,  са поканени представители на администрацията, гражданските организации и на професионалната общественост.

Поканата за присъединяване е и за всеки, който има отношение към позитивната смяна на градското пространство. Предварителни въпроси екипът на плана чака на [email protected].

Акцентите, които T.I.S.I. слага за градското пространство, можете да следите във фейсбук: https://www.facebook.com/ItIsYourTurnTISI, както и в профила на събитието: https://www.facebook.com/events/353067232316464/

Изпълнението на T.I.S.I./Temporary Interventions with Sustainable Impact е финансирано от DESIGNSCAPES " Изграждане на потенциал за дизайн основани нововъведения в градска среда “ (H2020-SC6-CO-CREATION-2016-3 / № на план:763784), финансиран по рамкова стратегия " Хоризонт 2020 “ на Европейския съюз.

Новата идея, в която урбанистичните практики оставят от ден на ден място на дизайн мисленето, в центъра на което е индивидът с неговите страсти и прекарване в заобикалящата го среда, сплотява архитектите Чавдара Николова, Невена Вълчева и Константин Димов във фондация " Ре-аниматори “. Тримата са уверени, че публичният разговор и споделената отговорност за средата основават устойчиви модели за дизайн на града и слагат това обръщение в основата на няколко сполучливи плана. През 2017-та година те реанимират площада. " Реанимирай площада “  адаптира съществуваща среда в различна открита сцена, която варненци припознават като място за креативен срещи и артистични събития – сцена " Кофража “. " Хвани се в Таляна “ е архитектурен пленер, в който архитекти от България и Румъния основават четири градски тактики за част от историческия център на Варна. Чавдара и Невена вземат участие и в City Walk за създаване на тактика за развиване на обществените пространства, поддръжка на пешеходството, устойчиви форми на подвижност и ограничение на автомобилния трафик.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР