Фондация Нашите недоносени деца алармира за дефицит на жизненоважни медикаменти

...
Фондация Нашите недоносени деца алармира за дефицит на жизненоважни медикаменти
Коментари Харесай

Лекарства за недоносени деца изчезват от аптеките - използват ги за лечение на COVID-19

Фондация " Нашите недоносени деца " сигнализира за недостиг на жизненоважни лекарства за недоносените деца.

В отворено писмо до Министерството на здравеопазването и Изпълнителната организация по медикаментите тя оповестява за продължителната и задълбочаваща се липса на два медикамента, от витална нужда за лекуването на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със характерни здравни потребности.

Става дума за Вентолин (бронходилататор) и Пулмикорт (кортикостероид). Тяхната наличност, в това число и запас, са изчерпани в аптечните мрежи в по-голямата част от страната.

Фондацията е била сигнализирана неведнъж за това през последните месеци от родители на недоносени бебета и дребни деца със характерни здравни потребности, които се намират в повишен риск от развиване на тежки възпаления на долните дихателни пътища.
 Отбелязваме Световния ден на недоносените бебета под мотото „ Гласът лекува
Отбелязваме Световния ден на недоносените бебета под мотото „ Гласът лекува "

Целта на този ден е да увеличи информираността по този важен проблем

Като притеснителна наклонност в писмото се показва всеобщото използване на препаратите при лекуването на ковид. Според Фондацията е извънредно обезпокоително, че Вентолин не попада в Международните насоки за лекуване на COVID-19, доколкото инфекцията не се асоциира с бронхоспазми и няма рекомендация за неговото използване в случаи на инфекцията.

Фондация " Нашите недоносени деца " подчертава върху нуждата от обмисляне на бъдещи поръчки за доставка на медикаментите поради потребностите на пациентите с хронични респираторни проблеми , както и записаните случаи на лица, които попадат в рискова група на развиване на тежки инфекции на долните дихателни пътища. Изтъква се и потребността от усилване на контрола върху достъпа до посочените лекарства посредством спазване на продажбата им само против представянето на годна рецепта.

Фондацията за следващ път акцентира и нуждата от основаване на указател на недоносените деца и новородени с влошено здравословно положение, информацията от който би била от водеща поддръжка за обмисляне на доставките на нужните лекарства.
 Броят на недоносените бебета по време на пандемията е намалял
Броят на недоносените бебета по време на пандемията е намалял

България е единствената европейска страна, която продължава да лимитира достъпа на родителите до неонатологичните отделения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР