Фондация „Институт за Право и правосъдие”, гр. Хасково изпълни проект

...
Фондация „Институт за Право и правосъдие”, гр. Хасково изпълни проект
Коментари Харесай

Проект на Институт за право и правосъдие за по-добро управ...

Фондация „ Институт за Право и правосъдие”, гр. Хасково извърши план с название: Фондация „ Институт за право и правораздаване – ефикасен сътрудник на локалната власт за положително управление” финансиран по Програма „ Добро ръководство на локално ниво” на Фондация „ Америка за България” . Финансовата безвъздмезна поддръжка бе на стойност 75 000 лв..

Фондация „ Америка за България “ е самостоятелна, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за подсилване на частния бранш и демократичните институции в страната. Фондацията е плод на триумфа на Българоамериканския капиталов фонд (БАИФ), основан през 1991 година от Конгреса на Съединени американски щати с поддръжката на Американската организация за интернационално развиване. За повече информация:.

Във времевия график от 6 месеца се извърши юридически разбор на подзаконовите нормативни актове на общини Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград и Минерални бани. Целта на разбора бе да прегледа, приспособява и предложи на общинските препоръки да подхващат поправки дейности като актуализират и одобряват законосъобразни, целесъобразни и използвани локални нормативни актове и сътвори предпоставки за по-добро локално ръководство. Всеки нормативен акт, който попада в проучването бе оценен от становище на новост, правомерност и целенасоченост, като бяха изведени рекомендации и съответни оферти за смяна на съответните правила. В рамките на плана бяха осъществени и разбори на оповестените, извършени и предоставени публични поръчки, в интервал 2019 година – 2020 година в същите общини.

Резултатите от направените разбори бяха показани на целевите общини на открити работни срещи, на които участваха ръководителите на общинските препоръки и общински съветници, ръководители от общинските администрации и експерти-юристи.

Анализите отразяват едно положително общо положение на локалното законодателство, като главните несъгласия и несъответствия се откриват при актове, които касаят локални налози и такси и административно-наказателните разпореждания. По отношение на публичните поръчки не бяха открити основни нарушавания или повтарящи се порочни практики, които не са били обект на правосъден надзор. Представителите на общините и общинските препоръки показаха своята голяма признателност на екипа от юристи, които изготвиха анализите, както и на Фондация „ Америка за България”, която финансира този план от извънредно огромно локално значение за реализиране на по-добро ръководство на общинско равнище.

Повече информация за плана може да откриете на
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР