Фондация „Глухи без граници – България“ е неправителствена организация, в

...
Фондация „Глухи без граници – България“ е неправителствена организация, в
Коментари Харесай

Фондация Глухи без граници-България подкрепя хората в тяхната интеграция

Фондация „ Глухи без граници – България “ е неправителствена организация, в чийто директорски съвет вземат участие единствено глухи младежи и доброволци. Тя е самостоятелна организация, чиято активност е напълно в социална изгода. Нашата цел е да подкрепяме и да поддържаме глухите хора в процеса на тяхното развиване и интеграция, да работим за признание и съблюдаване на правата им във всички сфери на публичния живот, и да подобряваме изискванията на техния живот. За нас е значимо глухите да заемат равноправно място с чуващите в обществото.
Макар и млада, организацията ни се развива бързо. Една от нашите действия, ориентирани към осъществяването на главните ни цели е организирането и провеждането на Световните състезания за хубост за глухи Miss & Mister Deaf Stars ( MMDS). Вече няколко години имаме положителни представителства и триумфи в тези интернационалните състезания. Тази година състезанието ще се организира в гр. Наполи, Италия от 19 до 29.10.2018 година, където ще вземат присъединяване нашите представители Юммюгюл Наим Сали – като Мис глуха България и Николай Сребринов Корчев – като Мистър ням България. Ето какво споделят те за себе си, за това по какъв начин са достигнали да вземат участие в тазгодишния конкурс и по какъв начин възприемат жестовия език:

1. Как се казвате? Къде сте родени? Какво сте приключили? С какво се занимавате сега?
Мистър Корчев:
- Казвам се Николай Сребринов Корчев от с. Любча, общ. Доспат, обл. Девин. Безработен съм.
Мис Сали:
- Казвам се Юммюгюл Наим Сали от Момчилград. Завършила съм Национална Художествена Академия в гр. София от 2011 година до 2015 година В момента работя в Англия на Dominos Pizza.

2. От по кое време и от какво имате загуба на слуха?
Мистър Корчев:
- Когато съм бил бебе на 3 месеца съм изгубил слуха си.
Мис Сали:
- Когато съм била на 2 години съм се разболяла – имала съм висока температура и инфектиране, което довело до понижаване на слуха ми.

3. Вашите родители - чуващи ли са или не чуващи?
Мистър Корчев:
- Семейството ми е чуващо.
Мис Сали:
- Моите родители са чуващи.

4. Разкажете в резюме за себе си.
Мистър Корчев:
- Аз съм деен и целеустремен човек, не обичам монотонността в всекидневието си. Харесва ми непрекъснато да узнавам нови и непознати неща. Целият ми живот е в непрекъснато придвижване.
Мис Сали:
- На 9 години започнах да изучавам в учебно заведение за обикновено чуващи деца в Момчилград до навършване на 12-ти клас. След това на 23 години започнах на изучавам в Университета в София и по това време се срещнах с хора, които бяха глухи като мен. До тогава не бях знаела за жестовия език. Имах огромно предпочитание да науча този език, тъй като до този миг множеството приказвах с уста, без да употребявам жестове. Но разбирах, че като ням човек, за мен е добре да знам езика на жестовете, с който глухите обикновено беседват между тях. Благодарна съм на глухите, които ме научиха на жестовия език и в този момент съм доста щастлива, че мога да го употребявам. През 2015 година, когато се реалокирах в Англия, животът ми се трансформира, само че не преставам да работя.

5. Имате ли цел за бъдещето?
Мистър Корчев:
- Целта ми е да имам хубава работа, свое семейство и от там нататък ориста ще покаже.
Мис Сали:
- За в бъдеще бих желала да работя като фешън дизайн, само че сега нямам опция да работя това и ми е доста мъчно.

6. Комуникацията с чуващите лесна ли е?
Мистър Корчев:
- Не е лесна връзката с чуващите, само че се боря, с цел да се разбираме.
Мис Сали:
- От учебно заведение, когато общувах единствено с чуващи, ми беше мъчно, тъй като не можех добре да ги слушам, само че почти се разбирахме и към този момент съм привикнала. Дотогава не познавах други глухи и нямах другари глухи. Когато обаче се срещнах с глухи хора и станахме другари се зарадвах доста. Сега беседваме с тях единствено на жестов език, разбираме се отлично и се усещам сред свои. Затова тук в София имам повече другари и те са глухи, в сравнение с другари в Момчилград, които са единствено чуващи.

7. Какви са претекстовете ви да участвате в състезанието за хубост „ Мис и Мистър Глухи България 2018 “?
Мистър Корчев:
- Мотивите ми да вземам участие в състезанието за „ Мис и Мистър България 2018 “ са изцяло естествени. Искам да вземам участие, тъй като мисля че е потребно за мен и това е, което ми дава кураж и храброст.
Мис Сали:
- Аз имах предпочитание да вземам участие в състезанието за „ Мис и Мистър Глухи “ и през 2013 година в гр. Хасково се явих за първи път на подобен конкурс. Тогава останах на 2-ро място.

8. Конкурса ще бъде в Италия, по какъв начин ще се чувствате? Притеснявате ли се?
Мистър Корчев:
- По време на самия конкурс ще се усещам добре и ДА, несъмнено, че ще се тормозя малко, тъй като ще има и други младежи, които ще се конкурират с мен.
Мис Сали:
- Сега следва да се организира подобен конкурс в Италия. Не се тормозя доста, макар че ще се явявам за Мис за първи път отвън граница. Вече имам три участия в България – през 2013 година в гр. Хасково, когато се явих за първи път, след това през 2014 година и 2015 година Имам опит. Гордея се, че ще вземам участие в състезанието в Италия. Въпреки че и на трите ми участия в България, оставах на 2-ро място, в този момент се надявам да се оправя по-добре, имам добра подготовка и това ме прави да се усещам смела.

9. Ако станете Мис или Мистър Звезда на 1 място в света, какво ще извършите за в бъдеще?
Мистър Корчев:
- Ще се веселя да съм на 1-во място и да стана Мистър България 2018 година, а за бъдещето не съм мислил, тъй като не се знае дали ще съумея да печеля 1-вото място.
Мис Сали:
- Благодарна съм за класирането си на моята организация, на Митко Якимов от България, а също и на Мис и Мистър, на братята Blumeier, че ме одобриха да вземам участие. Ако печеля 1-во място, ще се веселя доста. Ако ми дадат парична премия, бих желала да отворя компания и да събера всички глухи, с цел да работим дружно. Това е фантазията ми - да покажем, че ние глухите можем, че чуващи и глухи можем да бъдем равни.

10. Имате ли опит като модел / манекен?
Мистър Корчев:
- Имам опит да бъда „ модел “ и заниманието ми е тъкмо това.
Мис Сали:
- Както споделих и преди, към този момент имам опит в три участия за Мис в България – през 2013, 2014 и 2015 год.

11. Какво не обичате?
Мистър Корчев:
- Не обичам да приказват зад тила ми, изключително погрешни неща, които са цялостни нелепости.
Мис Сали:
- Не обичам хората да приказват зад тила ми.

12. Имате ли занимание?
Мистър Корчев:
- Да, както споделих и нагоре, заниманието ми е да бъда „ модел “, а също по този начин танцуване и спортуване.
Мис Сали:
- Хоби ми е да спортувам, да рисувам и да пътувам на хубави места.

13. Какво мислите за жестовия език и за идеята за признание на Българския жестов език като формален за нашата страна?
Мистър Корчев:
- Аз съм ням и поддържам връзка напълно на жестов език, тъй че съм угрижен за развиването и бъдещето на моя език. Имам доста глухи другари в България и отвън България и се веселя, че можем да разбираме отлично с тях – това става с помощта на езика на жестовете, с ръцете ни. Изцяло поддържам идеята за признание и легализиране на Българския жестов език посредством конституцията – имате моето цялостно утвърждение и ви искам всичко най-хубаво.
Мис Сали:
- Откакто научих жестовия език, несъмнено, на мен доста ми харесва да поддържам връзка с ръцете си. За мен това е огромна чест и привилегия да беседвам употребявайки жестов език. В общността на глухи ние се разбираме единствено с жестове. Имаме хубави ръце и можем всичко да изразим с тях по доста хубав и неповторим метод.
Много благодарим на двамата участници за това изявление и за тяхната поддръжка към самодейността на нашата фондация „ Глухи без граници – България “. Ние – общо 12 Неправителствени организации, които работим в поддръжка и отбрана правата на глухите в България, внесохме в Народното събрание предложение за признание и легализиране на Българският жестов език (БЖЕ) като формален език на глухите в Република България посредством Конституцията. Конституционното признание на БЖЕ е от извънредно значимо значение за всички сфери от живота на глухите в България – просвета, обучение, опазване на здравето, достъп до информация, сигурност и така нататък
Официализирането на БЖЕ е значимо и за интернационалните срещи и изяви на наши представители. Когато нашите глухи показват страната ни отвън граница, с наслада ще могат да споделят, че БЖЕ е приет в страната ни и глухите могат с горделивост да го употребяват. Ето за какво за нас беше значимо да беседваме с Мистър Корчев и Мис Сали за тяхното мнение за жестовия език преди заминаването им на международния конкурс за хубост тази година в гр. Наполи, Италия.
Искаме да им кажем, че се гордеем с тях, имаме вяра им и им пожелаваме най-високи триумфи.
Изизкваме признателност на Атанас Лазаров – Профайл – PROFILE INTERNATIONAL, за учаастието в състезанието за Мис и Мистър Глухи България 2018, в поддръжка на медийната акция за идеята на БЖЕ да бъде приет посредством Коституцията.

Организатор: Фондация „ Глухи без граници – България “
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР