Фондация „Отворено общество“ на унгарско-американския милиардер Джордж Сорос съобщи, че

...
Фондация „Отворено общество“ на унгарско-американския милиардер Джордж Сорос съобщи, че
Коментари Харесай

„Репресивните” политики на Орбан изгониха фондацията на Сорос към Берлин 


Фондация „Отворено общество“ на унгарско-американския милиардер Джордж Сорос заяви, че приключва работата си в Унгария и се мести в Германия в отговор на „репресивните“ политики на държавното управление на премиера Виктор Орбан, осведоми Агенция Франс Прес. „Изправени пред засилваща се репресивна политическа и правна среда в Унгария, Фондации „Отворено общество“ местят основаните си в Будапеща интернационалните интервенции и личен състав в немската столица Берлин“, се споделя в известие на фондацията.

Допълва се, че решението е взето след наложените от Орбан ограничавания върху неправителствени организации. 54-годишният министър председател, който завоюва трети следващ мандат през предишния месец, от дълго време упреква Сорос в организирането на имиграционната вълна към Европа.

По-рано тази година, базирайки се закани за националната сигурност, държавното управление разгласи пакет от закони „Спри Сорос“, които имат за цел ограничение финансирането на неправителствени организации от чужбина. Предложенията включват специфичен налог за такива организации, следене на чиновниците им от спецслужбите и дейности против лица, които се счита, че са забъркани в незаконна имиграция от Унгария и в граничните зони.

Невъзможно е да се защитят интервенциите ни и чиновниците ни в Унгария от случайната интервенция на държавното управление, допълват от Фондация „Отворено общество“. Повече от 100 чиновници в Будапеща ще бъдат наранени от преместването в Берлин, като 60% са маджарски жители. Сорос откри първата си фондация в Унгария през 1984 година за поощряване свободата на словото по време на последните години на комунизма.

Финансираният от милиардера Централноевропейски университет също е обект на офанзива от страна на унгарското държавно управление след пробутване на закон за висшето обучение през предходната година, който заплашва оцеляването на висшето образователно заведение в Унгария.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР