Фондът CEECAT Capital придоби мажоритарен дял в производителя на пластмасови

...
Фондът CEECAT Capital придоби мажоритарен дял в производителя на пластмасови
Коментари Харесай

Семейният бизнес от Ботевград, който привлече чуждестранен инвеститор

Фондът CEECAT Capital закупи мажоритарен дял в производителя на пластмасови опаковки "Теда отново " Компанията работи от 30 години и има заводи в Ботевград и Благоевградско с доходи от 40 млн. лева С идването на новия акционер стартира инвестиция в още мощности, а задачата е 25-30% растеж на продажбите годишно
Семейните компании като цяло са ревностни към собствеността и рядко позволяват външни вложители. Едно от изключенията е. Преди няколко месеца компанията с оборот от 40 млн. лева притегли интереса на, който към този момент държи мажоритарен дял. Новият акционер ще поддържа идващия стадий на развиване на сдружението, като към този момент е почнала инвестиция за разширение на потенциала във фабриките в Ботевград и Благоевградското село Зелендол. А задачата е приходите да порастват с най-малко четвърт годишно. Първите 30 години

Компанията " Теда отново " на процедура е млада - записана е при започване на тази година и е резултат от сливането на " Теда-ММ " и " Елдиес слой " след договорката, която е завършена през септември. Самият бизнес обаче е основан преди 30 години от Емил Младенов - бивш шеф на завода за пластмаси " Пластхим " в Ботевград, който след измененията взема решение да развие частен бизнес. Започва от нулата, в помещение чартърен и с две дребни термоформовъчни машини.

През годините потенциалът последователно се усилва, компанията купува първата си индустриална постройка в града, а в ръководството на бизнеса влизат дъщерята и синът Теодора и Данаил Младенови. Основната линия на активност се резервира и до през днешния ден - произвеждане на термоформовани опаковки от разнообразни пластмасови материали, главно за хранителната промишленост.
Реклама
Освен органично, бизнесът пораства и с придобиването на второ дружество през 2015 година Става дума за " Мипапласт " (в следствие " Елдиес слой " ), което има сходно произвеждане в село Зелендол и което към оня миг е изпаднало във финансови усложнения. До сливането си тази година двете сдружения работят независимо. Междувременно " Теда-ММ " купува активите и на друго закъсало дружество в Елин Пелин, като интегрира машините и пазарите му в личния си бизнес. Износ за района

Фокусът и на двете предприятия са питателните опаковки - за месо, сладолед, салати, подготвени храни и други Клиентите са две съществени групи - дистрибуторски компании и директни клиенти от хранителната промишленост, които влагат опаковките в производството си. " Като произвеждане и реализация не сме ориентирани към дребните клиенти ", прецизира Теодора Младенова.

До подписването на договорката собствеността в " Теда-ММ " е поделена сред бащата Емил Младенов (30%) и Теодора и Данаил Младенови (по 35%). Във второто сдружение - " Елдиес слой ", по 50% държат братът и сестрата. След продажбата Емил Младенов се отдръпва от управлението.

Общите продажби на двете компании през последните години гладко порастват до близо 25 млн. лева през 2020 година (виж таблицата), само че през предходната година съвсем се удвояват, достигайки 40 млн. лева
Реклама
В известието си за договорката CEECAT Capital дефинира " Теда " като най-големият самостоятелен (т.е. не част от група) производител на термоформовани опаковки за храни в Югоизточна Европа. Продуктите се изнасят в цяла Европа, главно в страните към България, като 75% от продажбите са от износ. В обединената компания " Теда отново " сега работят към 220 души. Растеж дружно

През предходната година бизнесът е видян от CEECAT Capital, като " Теда " не е търсела интензивно вложител. " Те имаха предпочитание да влязат като фонд в сходна сфера, а ние имахме предпочитание да предприемем по-сериозни стъпки за развиването на компанията. Мислим, че с общи старания ще реализираме това, което би било мъчно за нас като фамилна компания да създадем ", сподели Данаил Младенов.

От CEECAT Capital изясняват решението си за инвестицията с това, че " Теда отново " е водещ състезател на пазара на устойчивите хранителни опаковки. " Семейството е построило в действителност ефикасен бизнес, който е фокусиран върху това да предлага чудесно обслужване и качество ", разяснява в формалното известие за договорката Антъни Столкър, сътрудник в CEECAT Capital.

Инвестиционната компания взе участие с фонда си CEECAT II Growth Equity & Buyout, който е ориентиран към дребни и междинни предприятия с опция за напредък, а фокусът му е нововъзникваща Европа и Турция. Екипът на компанията работи от офиси в Лондон, Люксембург, Букурещ, Истанбул и Алмати, а различен неин фонд е вложител в " Монбат ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Крипто 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Отбрана Реклама
Цената на договорката не се оповестява. Теодора и Данаил Младенови резервират миноритарен (40%) дял посредством основаното в Люксембург сдружение Goodpack, което влиза директно като акционер в " Теда отново ". Оперативно компанията ще продължи да се ръководи от Младенови, а стратегическите решения ще се взимат дружно с фонда. В борда с изключение на двамата влизат също двама жители на Турция и един немец.
Данаил и Теодора Младенови поемат бизнеса от татко си и сега оперативно управляват компанията Фотограф: Личен списък
В общите проекти влиза спомагателен напредък на бизнеса, като задачата е оборотът да се усилва с 25-30% годишно. Това ще стане с разширение на производството и в двете заводи, като вложения ще бъдат направени в нови машини и пространства, а плановете към този момент текат. А търсене има. " Компанията ни се нарежда сносно последните години, разпознава се като първокласен производител с конкурентни цени. Пазарът е необхватен и всеки един потвърдил се в нашия отрасъл производител има опция да пораства ", изясни Младенов. Кризите и производството

Като суровина " Теда отново " употребява гранули, от които на място се създават и фолиото, и готовите произведения. Компанията не изпитва проблем с доставките, които обичайно идват от огромни петролни компании. " Ползваме първични материали от целия свят, имаме доста огромен брой снабдители и материали, които можем да употребяваме. Това ни разрешава да балансираме и да сме конкурентни, макар нестабилните цени последните месеци ", сподели Теодора Младенова.

Войната в Украйна също не се отразява на бизнеса. " Теда отново " има клиенти там, само че делът им не е решителен, а и те към този момент възвръщат покупките.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Основният проблем е повишаването на електрическата сила, защото компанията е огромен потребител. " Успяваме със лични слънчеви паркове да покрием част от потребностите си, само че това е доста дребна част. Тази година също предстоят вложения в тази посока ", сподели Данаил Младенов. Мерки се вземат и за възстановяване на успеваемостта на производството, а част от покачването е било трансферирано към клиентите. И въпреки че растежът в цената на тока към този момент е отчасти париран, опасенията остават. Добрата вест е, че в това отношение българските производители не са изключение от европейските - повишаването е на всички места и по тази причина не се оказва съдбовно за бизнеса на " Теда отново ".

От компанията не се оплакват и от липса на работна ръка, макар че в Ботевград има много производства и конкуренцията е огромна. " Трудно се намират хора, само че не е невероятно. И когато човек успее да ги приобщи към екипа, нещата се получават ", посочи Младенов.
Предприятието създава термоформовани опаковки от разнообразни пластмасови материали, главно за хранителната промишленост, а три четвърти от продукцията се изнася Фотограф: Теда отново
Пластмаса, която се разгражда

В опит да откри екологично решение на казуса с отпадъците " Теда отново " предлага и артикули от биоразградима пластмаса. Макар че на практика няма възбрана на пластмасовите опаковки, през последните години хората стават все по-чувствителни на тази тематика, а регулациите се стягат. " Старанието е да се понижи потреблението на пластмаса за еднократна приложимост, която има заплаха да отиде в природата, като се усъвършенства преработването. Това важи изключително за нашия завършек на Европа, тъй като страни като Германия, Франция и скандинавските страни са доста по-напред в този развой ", сподели Теодора Младенова.

Затова компанията предлага опция за клиентите, които са по-екологично насочени. За задачата употребява добавка, която е създадена от английска компания взаимно с Imperial College в Лондон, която разрешава на най-популярния тип пластмаса за опаковки - полипропилен, да стартира да се разгражда, в случай че инцидентно попадне в природата. А крайните артикули са биомаса, вода и въглероден диоксид. " Целта не е опаковката да бъде изхвърлена - тя би трябвало да отиде за преработване. Но в случай че инцидентно попадне на сметището или в природата, тя може да се разгради до естествени материали, а не да остане 400 години в почвата или водата ", изясни Младенова. По думите й добавката не е забележима по никакъв метод, а опаковката резервира качествата си и опцията да се рециклира. Тя обаче признава, че търсенето не е огромно, защото цената е много по-висока от тази на стандартната пластмаса. " Има клиенти, които го употребяват, и ние го предлагаме като алтернатива, само че на фона на общите ни продажби, размерът е дребен ", споделя Младенова.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР