Фолклорен ансамбъл Родопа“ ще представи най- новия си музикално-танцов спектакъл

...
Фолклорен ансамбъл Родопа“ ще представи най- новия си музикално-танцов спектакъл
Коментари Харесай

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ представя музикално- танцовия спектакъл „Невястата“ в Благоевград

Фолклорен отбор „ Родопа “ ще показа най- новия си музикално-танцов театър „ Невястата “ в Благоевград. Началото е от 19.00 часа на 7 март в зала „ Пейо Яворов “.

Спектакълът пресъздава легендата за родопска госпожица, скочила от канара над Смолян, с цел да резервира вярата и любовта си. Постановката надвишава рамката на танцов театър и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. “Невястата” е нещо изцяло ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас.

Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана онлайн от осъществяванията на оркестъра и хора на отбор “Родопа”. Действието се развива на фона на мултимедийни пейзажи от планината, а във фокуса е скалата над Смолян, наречена Невястата. Ролята на красивата госпожица Елица се танцува от Теодора Георгиева, представител на най-младото попълнение в танцовата натрупа на “Родопа”. Станислав Кименов извършва ролята на Горан – изгората на Елица. Танцовият роман за трагичната любовна история разпростира подиуми с национални традиции, етнография и достоверен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с едни от най-красивите родопски песни в осъществяване онлайн на хора и артистите на ансамбъла. Част от музиката на спектакъла е авторска, написана за “Невястата” от младия композитор Николай Балабанов.

Сюжетният спор на постановката се развива като контрапункт на родопския фолклор и ориенталски ритми. Ангел Ибров пресъздава облика на Али Ага. Градацията на либретото следва точно пътя на похитената от Агата Елица до зъберите и скалата над Смолян, наречена през днешния ден на Невястата. Режисьор на спектакъла е Адриан Петров – основен живописен началник на ФА „ Родопа “. Хореографи са Сийка Василева, Спас Стойнев и Стефка Барбудова, а композитор е Николай Балабанов.
Билети за музикално- танцовия театър „ Невястата “ могат да бъдат открити на касата на зала „ Пейо Яворов “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР