Фокусирани сме изцяло върху това, което правим. Имаме много натегната

...
Фокусирани сме изцяло върху това, което правим. Имаме много натегната
Коментари Харесай

Юлиян Попов: Не виждам шанс въглищните централи да функционират след 2030 г.

" Фокусирани сме напълно върху това, което вършим. Имаме доста натегната стратегия. Въпроса за ротацията аз го държа настрани ".

Това съобщи пред БНР министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Той заявява, че работи доста добре с Мария Габриел. По думите му целият Министерски съвет работи доста добре:

" Всички се разбираме доста добре. Повечето от нас са специалисти. Нямаме вътре политически напрежения. Но имаме и доста ясна стратегия и сме фокусирани върху динамична стратегия и цели, които сме си сложили. Това може би ни оказва помощ да се разбираме добре ".

Зелено придвижване разгласи, че отдръпва доверието си от министър Попов. Той обаче съобщи, че работи доста добре с множеството представители на Зелено придвижване:

" Няма човек от Зелено придвижване, с който да съм се срещнал персонално, да сме говорили и да нямаме цялостно съгласие ".

Юлиян Попов добави, че " няма нищо персонално с Тома Белев ".

Язовирите

От позиция на водите язовирите са в здравословно положение, няма особени проблеми, съобщи екоминистърът. По думите му Министерство на околната среда и водите ръководи 52 огромни язовира. Той посочи обаче, че те не са виновни за тяхното поправяне. В страната обаче има хиляди други водоеми, които не към нас, добави той.
" Самото ръководство на системата от язовири има потребност от промяна и внимание, само че сега няма съображение за терзание ".

Язовирната система е доста значима от позиция на акомодацията към климатичните промени, посочи Юлиян Попов.

" Ние би трябвало да преглеждаме цялата язовирна система и от тази позиция. Не го вършим задоволително. Това е едно от нещата, на които аз желая да акцентира политически в идващите месеци ".

Според него тематиката с климатичните промени е подценявана в България.
" Трябва да намерим формула, по която страни, които са наранени от рискови феномени, да бъдат по някакъв метод подкрепени и обезщетени. Справедливостта в тази ситуация не е някаква доста обща категория, а е доста съответна. Свързана е с големи фондове, със стотици милиарди. Много е значимо по какъв начин се ръководят тези фондове и е доста значимо с тях да не бъде злоупотребявано - това е моята позиция и позицията на България ", разяснява Попов по отношение на конференцията за климата в Дубай.

Според него за България обективна промяна значи да не бъдат наранени доста работни места и енергийно небогати от самата промяна, т.е. прекосяване от въглища/газ или нефт към възобновима сила. Освен това ние би трябвало да се възползваме от всички технологии, които обслужват този преход, добави той.

" Лично мое мнение е, че аз не виждам късмет след 2030 година въглищата да действат, тъй като пазарът ще ги затвори. Ние няма да затваряме административно нищо. Пазарът ще ги затвори, той ги затваря сега ", разяснява министърът. По думите му сега над 25% от електрическата енергия се създава от възобновими източници. При състояние, че вятърната сила изобщо не сме я развили - това следва, посочи той.

" Повечето от частните централи в България доста съществено разискват излизане от въглищата в идващите 1-2-3 години най-много ", сподели екоминистърът и уточни какви са вариантите пред тях. По думите му новата енергетика е сложна и не разчита на един - два или три източника на електрическа енергия, а разчита на десетки и даже стотици технологии. Според него огромното решение е капиталовата среда, която ние би трябвало да подобрим: " Регионът " Марица-изток " има капацитета в границите на 10 години да притегли към 20 до 30 милиарда евро вложения. Ние би трябвало да създадем тази среда - регулаторна среда, изясненост, предвидимост ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР