Фокусът на президента Найиб Букеле върху биткойн става все по-обременителенза

...
Фокусът на президента Найиб Букеле върху биткойн става все по-обременителенза
Коментари Харесай

Експериментът с биткойн на Ел Салвадор носи сериозни загуби

Фокусът на президента Найиб Букеле върху биткойн става все по-обременителенза нуждаещата се от пари страна Ел Салвадор, само че това не го отхвърля от вложенията в криптовалутата, написа Блумбърг.

Букеле е купил общо 2301 биткойна от името на държавното управление, откакто през септември предходната година критповалутата бе призната за законно платежно средство в страната. Това включва 500 нови монети, купени през вчерашния ден, откакто цената на биткойна падна под 31 хиляди $. По последни данни тези токени костват 74 млн. $, което е с 28% по-малко спрямо платените от Букеле 103 млн. $, сочат калкулации на Блумбърг.

Държавният глава на Ел Салвадор е прочут като огромен последовател на крипто активите. 40-годшиният Букеле удостовери, че ще продължи с проектите си за издаване на блокчейн облигации за 1 милиарда $, с които да финансира построяването на „ Биткойн град “

Градът ще се намира в източната област Ла Унион и ще разчита на геотермална сила от непосредствен вулкан и ще бъде освободен от налози като се изключи налог добавена стойност (ДДС).

Правителството на Ел Салвадор не разгласява данни за биткойн притежанията на страната и за активността на фонда от 150 млн. $, който има за цел да помогне за приемането на цифрова валута. Централната банка на страната разгласи информацията за преводите през държавния цифров портфейл, прочут като Chivo, който се употребява за преводи с биткойн, за държавна загадка.

Доларовите облигации на централноамериканската страна са се сринали с 24% от началото на годината и са измежду най-лошо представящите се в показателя на JPMorgan за облигации на разрастващи се пазари. Причината за това са опасенията по отношение на способността на държавното управление да покрие отговорности по бумаги за 800 млн. $ с падеж през януари. Миналата седмица Moody’s понижи кредитния рейтинг на страната до Caa3 поради възходящия риск от дефолт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР