Физиците отдавна теоретизират, че съществуват и други видове суперпроводници, които

...
Физиците отдавна теоретизират, че съществуват и други видове суперпроводници, които
Коментари Харесай

Физици откриха нов тип суперпроводник

Физиците от дълго време теоретизират, че съществуват и други типове суперпроводници, които занапред ни следва да открием. Оказва се, че са прави. Ново проучване разпознава за първи път така наречен g-вълнов суперпроводник.

Суперпроводниците съставляват материали, които се отличават без каквато и да било електрическа устойчивост. Това значи, че електричеството може да минава през тях с близо 100-процентова успеваемост.

Потенциалът на една супер ефикасна електрическа мрежа, която не губи топлота, е голям. Но има измама. Материалите, които могат да извършват тази роля, нормално би трябвало да бъдат охладени до ултра ниски температури. Чак по-късно стартира да се следи действителната суперпроводимост.

До момента съвсем всички суперпроводници са построени от медни двойки електрони, които отстраняват електрическата устойчивост на материала по пътя си на въртене нагоре и надолу. Два суперпроводника пасват на това изложение – s-вълнов и d-вълнов. При него двойките медни електрони са ориентирани един против различен. По този метод те на процедура самоелиминират своя миг на импулса, който мери ротационната сила и придвижване. По-различната класификация при d-вълните основава позитивен миг на импулса по едната ос и негативен по другата.

Новооткритият g-вълнов суперпроводник разполага с изцяло друг миг на импулса от този на s- и d-вълните. Той е открит чрез супер подробен резонантен ултразвуков спектроскопичен разбор на метала стронциевият рутенат.

“Този опит демонстрира евентуалната опция за нов вид суперпроводник, който не сме считали, че е вероятен – разяснява физикът Брад Рамшоут от университета „ Корнел “. – Той в действителност отваря нови порти във връзка с опциите на суперпроводниците и методите, по които те се демонстрират. “

Всъщност екипът е търсел различен вид суперпроводник, който досега е просто една догадка – p-вълновия. Учените считат, че той евентуално се състои от електрони, които имат идентична посока на въртене и основават миг на импулса 1 – нещо приблизително сред s-вълновия и по-екзотичния d-вълнов.

Вместо да открият p-вълновата суперпроводимост обаче, учените се натъкват на напълно нов вид миг на импулса.

Спектроскопичното сканиране е проучвало симетрията на кристала стронциевият рутенат, а учените са се опитвали да охладят материала до нужните температури чрез особено основана за случая инсталация.

Еластичните константи на материала – скоростта, с която звукът минава през него – демонстрират, че той на процедура е 2-компонентов суперпроводник, кадърен на комплицирано обвързване на електрони, които се нуждаят както от посока, по този начин и от брой, с цел да могат да го изразят. Това значи, че материалът не би могъл да се класифицира като s-, d- или p-вълнов суперпроводник. Той е нещо изцяло друго – g-вълнов суперпроводник с миг на импулса 4.

Потенциалните приложения на този вид суперпроводник са големи. Ако успеем да накараме тази технология да работи на по-топли температури, това значи, че ще можем да създадем електрически мрежи, които не губят електричество под формата на топлота, до момента в който превеждат силата.

Изследването е оповестено в.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР