Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩ от AAA на AA+

...
Кредитният рейтинг на правителството на САЩ беше понижен след опасения
Коментари Харесай

Кредитният рейтинг на правителството на САЩ беше понижен след опасения относно състоянието на финансите на страната и нейното дългово бреме.

Fitch, една от трите големи независими агенции, които оценяват кредитоспособността, го понижи от най-високия рейтинг AAA на AA+.

Fitch каза, че е отбелязал "постоянно влошаване" на управлението през последните 20 години.

Министърът на финансите Джанет Йелън нарече понижаването на рейтинга "произволно".

Той се основава на "остарели данни" от периода 2018 до 2020 г., каза тя.

Инвеститорите използват кредитните рейтинги като еталон, за да преценят колко рисковано е да се заемат пари на правителство. САЩ обикновено се смятат за изключително сигурна инвестиция поради размера и относителната стабилност на икономиката.

Въпреки това, тази година видяхме още един кръг от политически конфликти около държавните заеми .

През юни правителството успя да вдигне тавана на дълга до $31,4 трилиона, но само след продължителна политическа битка, заплашваща да тласне страната към неизпълнение на задълженията си .

"Понижаването на рейтинга на Съединените щати отразява очакваното фискално влошаване през следващите три години, високото и нарастващо бреме на общия държавен дълг и ерозията на управление" по отношение на конкурентите, се казва в изявление на Fitch.

"Според Fitch е налице стабилно влошаване на стандартите на управление през последните 20 години, включително по фискални и дългови въпроси, независимо от двупартийното споразумение от юни за спиране на лимита на дълга до януари 2025 г.“, каза рейтинговата агенция. " не е съгласен с решението на Fitch.

„Съкровищните ценни книжа остават най-известният безопасен и ликвиден актив в света и... американската икономика е фундаментално силна“, каза тя в изявление.

Друга агенция за кредитен рейтинг, Standard & Poor's, вече намали рейтинга на САЩ от най-високия статус AAA на AA+ след подобен спор за тавана на дълга през 2011 г.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР