Фирмите за производство на мебели и дървообработване изпитват сериозни проблеми

...
Фирмите за производство на мебели и дървообработване изпитват сериозни проблеми
Коментари Харесай

Мебелните фирми са пред фалит, заради дефицит на дървесина

Фирмите за произвеждане на мебели и дървообработване изпитват съществени проблеми и регистрират загуби поради дефицита на дървесина. За това сигнализираха от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия (БКДМП).

" Ако страната дефинира ясни правила и регламентира потреблението на дървесина, като насърчи каскадната приложимост и основаването на артикули с висока добавена стойност и дълъг витален цикъл, секторът би носил и добавена икономическа стойност ", съобщи проф. др-р Васил Живков, ръководител на БКДМП. По думите му двата сектора образуват близо 4% от Брутният вътрешен продукт на страната и обезпечават работа за съвсем 55 000 души.
 Заводът
Заводът " Свилоза " в Свищов още веднъж стопира работа поради липса на дървесина

За неустановен интервал от време

Според Живков поради дефицита на дървесина по-голяма част от фирмите, свързани с браншовете дърводобив и дървообработване, са застрашени от несъблюдение на контракти със свои сътрудници, а при останалите съществува риск от прекъсване на работа.

Основната причина е лимитираният рандеман на дървесина в страната (включително от държавните горски територии), дължащ се и на несъблюдение на горските проекти за извличане на дървесина.

" За огромна част от компаниите липсва сигурност за развиване на бизнеса им, прогнозируемост и вероятност. По неофициална статистика на БКДМП се следи с към 20% редуциране на личния състав в дървообработващите компании и този % може да се усили с повишаването на недостига на дървесина ", разяснява още проф. др-р Васил Живков.
 Румъния забрани износа на дървесина отвън Европейски Съюз за интервал от 10 години
Румъния забрани износа на дървесина отвън Европейски Съюз за интервал от 10 години

Законът ще влезе в действие от 2021 година

От БКДМП приканиха да бъде анулирана заповедта, издадена от министъра на земеделието от служебния кабинет на Стефан Янев - проф. Христо Бозуков през 2021 година за ограничение на дърводобива с 30% на размера на плануваното средногодишно прилагане по горскостопански проекти от високостеблени гори с възраст над 100 години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР