Фирмите ще трябва да прилагат еднакви правила за осигуряване на

...
Фирмите ще трябва да прилагат еднакви правила за осигуряване на
Коментари Харесай

Вноски за трета пенсия и на новите служители

Фирмите ще би трябвало да ползват идентични правила за обезпечаване на новите и на по-опитните служащи. Доброволни вноски за трета пенсия ще би трябвало да се вършат и за новите служащи, в случай че такива осигуровки са вършат за старите фрагменти. На работодателите обаче ще се даде период от 6 месеца след наемането на служащия, след приключването на който ще би трябвало да му внасят осигуровките. Това гласят промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които са готови от общественото министерство. Промените се вършат с цел да се извърши европейската инструкция 2014/50/ЕС по отношение на минималните условия за повишение на подвижността на служащите сред държавите-членки посредством възстановяване на придобиването и запазването на спомагателни пенсионни права.

Със законопроекта пенсионноосигурителните сдружения и работодателите се задължават да дават ясна писмена информация за изискванията за придобиване на спомагателни пенсионни права при преустановяване на трудовото правно отношение, както и за размера на полагащите се средства на наследниците на умряло обезпечено лице. Това ще помогне на хората да вършат осведомен избор при приемането на предложение за работа, се показва в претекстовете.

От 1 юли 2019 година оптималният размер на пенсиите ще бъде нараснал от сегашните 910 лева на 1040 лева Към момента 55 хиляди души получават пенсии с таван от 910 лева Съгласно наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване, от 1 юли 2019 година техните пенсии ще се усилят като таванът остаряла 1040 лева, или 40% от оптималния застрахователен приход за актуалната година. От тях, 25 хиляди пенсионери ще получат действителния размер на пенсията си, а останалите близо 30 хиляди ще останат лимитирани на 1040 лева, пресметнаха от Националния застрахователен институт (НОИ).

Идея

Дефицитът в държавната пенсионна система за 2018 година е близо 4 милиарда лева, сподели Георги Вулджев от Експертен клуб за стопанска система и политика на полемика, проведена от Българското либертарианско общество. Парите за пенсии са 26,8% от всички разноски на бюджета. Споруед Вулджев евентуално няма да има пари за погашение на пенсиите на хората, които в този момент са на 20-30 години. Затова той предлага да се премине към изцяло частно пенсионно обезпечаване. При него пенсионните вноски се натрупват на самостоятелна съществена, а не се харчат за пенсиите на актуалните пенсионери.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР