Фирмите подават формуляри само по интернетСамо 6 дни остават, в

...
Фирмите подават формуляри само по интернетСамо 6 дни остават, в
Коментари Харесай

Още 6 дни за 5% отстъпка от данъка върху доходите

Фирмите подават формуляри единствено по интернет


Само 6 дни остават, в които може да се употребява 5% отстъпка от налога върху приходите за довнасяне, при онлайн подаване на годишната данъчна декларация. Крайният период за прилагане на облекчението е 31 януари, подсетиха от Национална агенция за приходите. Допълнително изискване за прилагане на отстъпката е жителите да нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности все още на подаване на декларацията и данъкът да бъде заплатен до 31 януари. През предходната година срокът за прилагане на отстъпката беше до 31 март. Друга смяна от тази година е, че отстъпката е до 500 лева, до момента в който през предходната година беше до 1000 лева

В годишната си данъчна декларация към този момент може да разгласяваме и необлагаеми приходи като да вземем за пример облаги от хазарт, получено завещание, както и получено имущество с възобновено право на благосъстоятелност по реда на нормативен акт. Но това се прави единствено по избор в новото приложение №13 към годишната данъчна декларация. Целта е да се усъвършенстват инспекциите на хора, чиито публични приходи не подхождат на притежаваните парцели и коли. Досега в данъчните заявления не можеше да се показват суми, получени по завещание или от хазарт. И в случай че човек с ниски публични приходи си купи първокласна кола или къща, данъчните стартираха инспекция с цел да открият дали не укрива данъци. Като при инспекцията постоянно се установяваше, че индивидът просто е получил приходи, които не се заявяват.

Друга смяна от тази година, е че компаниите и самоосигуряващите се лица – платци на приходи, би трябвало да подадат справката за изплатените през предходната година суми на жители до 15 март, а не както беше до момента до 30 април. Освен това предприятията наложително би трябвало да подадат тези заявления по интернет. Целта е при попълване на годишната си данъчна декларация за приходите хората да могат да създадат онлайн информация какви суми са оповестили техните работодатели, че са им изплатили. Това може да се направи на уеб страницата на Национална агенция за приходите като е нужен безплатният код да достъп – ПИК. Така в данъчните си заявления хората няма да изтърван някакъв инцидентен приход, който са получили през предходната година.

Както и до момента, едноличните търговци и самоосигуряващите се могат да подадат годишната си данъчна декларация както онлайн, по този начин и на хартия. Фирмите обаче към този момент са задължени да подават годишните си заявления за корпоративния налог единствено по интернет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР