Фирма за дограми е сключвала договори с потребители, като предварително

...
Фирма за дограми е сключвала договори с потребители, като предварително
Коментари Харесай

КЗП санкционира нелоялна практика на фирма за дограми

Фирма за дограми е сключвала контракти с консуматори, като авансово е знаела, че няма да е в положение да извърши напълно и в период поетите от нея задължения. Търговецът редовно нарушавал отговорностите си и не възстановявал на клиентите заплатените от тях суми по подписаните и неизпълнени контракти. Това заяви Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), в Новините на TV+ в края на зимния сезон и в навечерието на акцията за ранни записвания за осъществяване на подобен вид услуги с отстъпки.
 КЗП забрани на аптека да продължава да подвежда клиенти за размера на отстъпка  КЗП за Световната купа в Банско: Поискайте си услугите към пакета за настаняване, пазете имейлите, кажете ни при надути в последния миг цени
Потребителите са били стимулирани от цените на предлаганата от компанията дограма и периодите за осъществяване на поръчките, сключвали са контракти, а по-късно икономическите им ползи са значително повредени, защото са заплатили избрана сума, а договорът не е изпълнен в уговорения период.

„ Конкретният търговец популяризираше и оферираше услуга по направа и монтаж на нова дограма. Беше събрал предплатено суми от клиенти, като някои от тях се оплакаха и при нас. Причината е, че повече от месец след приключването на избрания в контракта период търговецът не е подхванал безусловно нищо по осъществяването на отговорностите си, макар предплатените суми ”, изясни Райков.

В хода на инспекциите по постъпилите тъжби от жители компанията е дала пред контролния орган разнообразни пояснения. Например, че някои консуматори не са обезпечили достъп до обекта в работното време, че на други клиенти дограмата към този момент е инсталирана и те са обезщетени, на трети пък е обещано заричане, че ще им бъдат възобновени заплатените суми. Но документи, удостоверяващи осъществени дейности по отношение на което и да е от тези изказвания, не са били показани.

„ След като Комисията недвусмислено потвърди, че търговецът е работил по този метод, разгласи практиката за нелоялна ”, уточни Райков. За сходни нарушавания законът планува глоба до 30 000 лева

Засегнатите от прилаганата нелоялна процедура консуматори, могат да се възползват от влязлата в действие Заповед № 920/19.11.2018 година на КЗП и да изискат повреждане на контракта с търговеца. Те имат право и да претендират за обезщетение по общия ред. Правото да се желае обезщетение се погасява в период 5 години от влизането в действие на заповедта.

„ Предупреждаваме още веднъж потребителите да внимават, когато подписват контракти за разнообразни услуги, в това число и за направа на дограми ”, обърна внимание Райков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР