Фиона Хил, старши анализатор в Brookings Institution, бивш съветник по

...
Фиона Хил, старши анализатор в Brookings Institution, бивш съветник по
Коментари Харесай

Фиона Хил: Илън Мъск предаде съобщение от Путин

Фиона Хил, старши анализатор в Brookings Institution, някогашен консултант по националната сигурност и връзките с Русия в администрациите на трима някогашни президенти на Съединени американски щати - Джордж У. Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп*, в изявление за американския Politico. Войната явно не върви по отношение на упованията на Путин. Как реагира той на неуспехите?
Когато има спънка, Путин счита, че може да я надмогне и да я обърне в своя изгода. Това частично е поради образованието му като Комитет за Държавна сигурност (на СССР) сътрудник. В предишното когато е питан за триумфа на интервенциите, той омаловажава концепцията, че те постоянно вървят по проект. Казва, че постоянно има проблеми при тях и от време на време са цялостен неуспех. Ключът е в акомодацията.

Друга линия на Путин е, че постоянно подхваща най-крайната стъпка от предоставените варианти - тази, която в действителност отрязва другите други възможности. Той постоянно се опира на събитие, което му се е случило като дете - когато притиска плъх в ъгъла на жилището, в който живее в Ленинград, и плъхът го изненадва, като скача и стартира да се бори. Путин споделя тази история с посланието, че в случай че той се окаже притиснат в ъгъла, постоянно ще се бори.
Реклама
Но той също по този начин самичък се вкара в ъгъла. Знаем, че руснаците дават доста жертви и че им се изчерпват бойците и оборудването в Украйна. И какво прави Путин? Изпраща още войски, като афишира готовност. След това отива още по-напред и афишира анексирането на териториите, за които Русия се бие през последните месеци - освен Донецк и Луганск, само че и Херсон и Запорожие.

Той не си разрешава различен път с изключение на преследването на първичните цели, които са разчленяване на Украйна и анексиране на нейни територии. И към момента се пробва да приспособява своите реакции към пречките на бойното поле.
Как вижда той края на войната?
Крайната цел на Путин е да излезе от тази война по своите условия. Това, което виждаме в този момент с анкисирането и огромната му тирада на 30 септември, е доста ясно. Той вижда този спор като пълномащабна война със Запада и към момента желае да отстрани Украйна от картата . Също по този начин е ясно, че няма желание да се откаже от Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, както и Крим, които към този момент разгласи като част от Русия " вечно ".
Путин постоянно подхваща най-крайната стъпка от предоставените варианти - тази, която в действителност отрязва другите други възможности Източник: Reuters Наскоро Илън Мъск навлезе в този спор, пробвайки се да насърчи полемики за спокойно решение. Какво смятате за неговата роля?
Ясно е, че Илън Мъск съобщи известие от Путин. В края на септември в Аспен имаше конференция, на която Мъск предложи версия на това, което се съдържаше в неговата обява в Twitter, в това число признаването на Крим за съветски, тъй като е бил най-вече съветски от 1780 година, както и предлагането да има договаряне за украинските райони Херсон и Запорожие, защото би трябвало да има обезпечено водоснабдяване за Крим. Той направи това преди Путин да разгласи анексирането тези две територии на 30 септември.
Реклама
Това беше доста характерно предложение. Херсон и Запорожие на процедура управляват всички водни доставки за Крим. Крим е изсъхнал полуостров, който зависи от водата от река Днепър, която тече през канал в Херсон. Малко евентуално е самият Мъск да знае това. Споменаването на водата е толкоз характерно, че това явно е известие от Путин .

Има няколко аргументи за какво вмешателството на Мъск е забавно и значително. Първо, Путин прави това постоянно. Използва известни хора като медиатори, с цел да опипа общата политическа среда, да тества по какъв начин хората ще реагират на неговите хрумвания. Той постоянно употребява разнообразни доверени медиатори, в това число всевъзможни предприемачи. Имаше медиатори, изпратени при мен, да обсъждаме разнообразни неща, когато бях в държавното управление.
Руският президент на процедура съкратява дипломатическия развой.
Това е класическа режисура на Путин. В този случай, несъмнено, е забавно, че става въпрос за Мъск, тъй като той има доста почитатели в Twitter. Разполага и с дългогодишна известност в Русия поради Tesla, SpaceX и Starlink и е един от най-популярните хора в съветските социологически изследвания. В същото време изигра доста значима роля в поддръжката за Украйна посредством обезпечаването на интернет системите на Starlink за страната и поддържането на телекомуникациите там, което отчасти бе платено от американското държавно управление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР