Финландски консорциум се отказа от спорните планове за изграждане на

...
Финландски консорциум се отказа от спорните планове за изграждане на
Коментари Харесай

Финландска компания прекрати договор с Росатом за изграждане на АЕЦ

Финландски консорциум се отхвърли от противоречивите проекти за създаване на съветска нуклеарна електроцентрала в скандинавската страна, защото нашествието на Москва в Украйна нанесе сериозен удар по плана.

Проектът Fennovoima беше спорен през цялото време, тъй като Росатом - съветската държавна нуклеарна компания, беше освен снабдител на реактора, само че и главен акционер и финансов покровител на консорциума Fennovoima. Росатом има 34 %, до момента в който финландски компании като енергийната група Fortum, стоманодобивите SSAB и Outokumpu, както и локалните общини, имат останалите.

Fennovoima приключи контракта с Росатом с претекста, че има „ обилни и възходящи закъснения през последните години “, които са се влошили от войната в Украйна.

„ Решението за преустановяване на контракта с Росатом не е взето с лека ръка. В подобен огромен план има голям брой задължения и решенията се вземат единствено след задълбочено обсъждане. Ние изцяло признаваме отрицателните въздействия и вършим всичко допустимо да ги смекчим “, сподели Еса Хармала, ръководител на Fennovoima.

Росатом съобщи, че е извънредно отчаян от „ изцяло необяснимото “ решение и си резервира „ правото да пази ползите си “.

Множеството финландски компании зад Fennovoima и локалните политици обезверено търсеха съображение да спрат плана през последните два месеца, откогато Русия нахлу в Украйна. Финландия също е подготвена да постави завършек на десетилетия на неутралитет, като този месец разгласи проектите си да се причисли към НАТО.

Финландия утвърди проектите за съветския реактор през септември 2014 година, месеци откакто Русия анексира Крим. Финландската зелена партия, водена от тогавашния министър на околната среда Виле Ниинисто, напусна държавното управление в символ на митинг.

Финландия, ненапълно изолирана в североизточния завършек на Европа с дълга граница с Русия, залага на нуклеарната сила като главен източник на електрическа енергия, макар че семействата също употребяват огромни количества централно отопление и дърва, само че не и газ./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР