Финландия планира да отбележи 100-годишнината от началото на независимостта си

...
Финландия планира да отбележи 100-годишнината от началото на независимостта си
Коментари Харесай

Финландия си прави подарък за стотния рожден ден - библиотека

Финландия възнамерява да означи 100-годишнината от началото на независимостта си от Русия със специфичен продарък, който ще си направи - новаторска библиотека, оповестява уеб сайтът на Световния стопански форум weforum.org.

Страната по принцип е дом на едни от най-известните софтуерни компании по света. Нацията е напреднала във връзка с дигитализацията и има широк достъп до високоскоростен интернет. Очаква се към 2021 година 86% от популацията й да има смарт телефони. 

Държавата ще означи навършването на 1 век от края на непознатата хегемония с плана Централна библиотека на Хелзинки (Helsinki Central Library). Библиотеката ще бъде наричана още Oodi.

Сградата ще отвори порти през декември 2018 година В нея ще се съхраняват редица книжни издания, само че ще има и кино, звукозаписно студио и пространство, където добре познаните остарели предмети да бъдат преосмисляни в нови приложения. В библиотеката ще може да се влиза и през супермаркет. 

Сградата получи съвсем единомислеща политическа поддръжка и бе проектирана благодарение на обществото, посредством просторен развой на координиране с мнението му. Тя се намира в сърцето на финландската столица, против Народното събрание. Изграждането се прави оценка на около 98 млн. евро. Държавата ще заплати 30 млн. евро, а общинските управляващи на Хелзинки ще покрият останалата част. 

Финландия е една от страните в света, която изключително доста цени библиотеките - те са значими културни средища в нея от десетилетия. Населението на Финаландия от 5,5 млн. души заема над 68 млн. книги годишно. 

Продължава на страница 2.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР