Финландия не иска НАТО да разполага ядрени оръжия или да

...
Финландия не иска НАТО да разполага ядрени оръжия или да
Коментари Харесай

Финландия не иска ядрени оръжия и бази на НАТО на територията си

Финландия не желае НАТО да разполага нуклеарни оръжия или да основава военни бази на нейна територия, даже в случай че страната стане член на Алианса. Това съобщи финландският министър председател Санна Марин, представена от " Ройтерс ".

Вчера Финландия и Швеция публично аплайваха за участие в НАТО - решение, провокирано от нахлуването на Русия в Украйна. Те обаче се сблъскаха с възражения от страна на Турция против процеса на присъединение, който в началото се очакваше да бъде относително бърз.

По време на среща с италианския си сътрудник Марио Драги в Рим Марин уточни, че има вяра, че въпросът може да бъде позволен посредством разговор.

" Мисля, че на този стадий е значимо да запазим успокоение, да водим полемики с Турция и всички други страни членки, да отговаряме на зародили въпроси и да поправяме всевъзможни недоразумения ", означи тя.

Марин акцентира, че въпросът за разполагането на нуклеарни оръжия от НАТО или основаването на натовски бази във Финландия не е част от договарянията за участие на Хелзинки с военния съюз. Според нея няма подобен интерес.

От своя страна, министър председателят на прилежаща Швеция Магдалена Андершон, също съобщи, че страната ѝ не желае непрекъснати бази на НАТО или нуклеарни оръжия на своя територия.

Турция, която е член на НАТО от 1952 година, изрази непредвидена съпротива против участието на Финландия и Швеция, обвинявайки двете скандинавски страни поради " неприемливата и възмутителна " поддръжка, която те оказват на кюрдската войнствена формация ПКК.

Съединените щати и Германия към този момент оповестиха, че " мощно поддържат " Швеция и Финландия за участие в НАТО.

Впоследствие Норвегия също поддържа проектите на Финландия и Швеция за присъединение към НАТО след рецензиите от Турция.

Вчера италианският министър председател също съобщи, че страната му мощно поддържа кандидатурата на Финландия и Швеция за участие в НАТО и е подготвена да форсира всички вътрешни процедури за присъединението на двете страни към Алианса допустимо най-скоро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР