Финландия, лишена от част от територията си от Червената армия

...
Финландия, лишена от част от територията си от Червената армия
Коментари Харесай

Red Alert* по финландски. Никога не забравяме Зимната война със Сталин - Свят

Финландия, лишена от част от територията си от Червената войска вследствие на Зимната война през 1940 година, в никакъв случай не не помни това проваляне. И въпреки да пази репутацията си на съвременна, щастлива и мирна нация, тя продължава да държи наложителната си военна работа. А силата на нейната войска впечатлява Европа.

Когато на разсъмване на 24 февруари 2022 година Русия нахлу в Украйна, призракът на най-мрачните времена на 20-ти век ненадейно се възроди в 21-вия век. Изумени от тази експанзия, европейците внезапно се изправиха пред опасност, която смятаха, че е била прогонени вечно от техния континент: войната.

За тази северна страна, нормално неправилно включвана в Скандинавия, нахлуването не беше нито изненада, нито даже завръщане на призраците от предишното. Докато останалата част от континента, след Студената война, консумираше " дивидентите на мира " и разпусна постоянните си армии, с цел да се концентрира върху далечни отвъдморски интервенции, Финландия усети това, което другите като че ли не помниха - че зимата постоянно се завръща. Защото тази земя, скована от арктически мраз и мрак, беше белязана от белег, който в никакъв случай не заздравя - споменът за Талвисота, зимната война.

" Получихме тежък урок и не забравяме нашата история – президентът Саули Нийнистьо, облечен във военна униформа с камуфлаж M05 (финландско изобретение), стопира за миг, втренчвайки се в нас със стоманеносините си очи, след което подхваща тематиката, обръщайки се към събралите се финландски публицисти. – Всяка страна сама взема решение по какъв начин желае да се ръководи, само че нас от останалата част на Европа ни отличава традицията и методът ни на мислене. Нашия бих го обобщил по този начин: ние не сме не запомнили, че във основите на едно общество стои сигурността ".

За да разберем предишното, за което приказва президентът, би трябвало да се върнем към 30 ноември 1939 година, началото на Зимната война.

След неуспеха на договарянията за основаване на буферна зона сред Съюз на съветските социалистически републики и Финландия, руската войска взема решение да нахлуе у своя комшия, с цел да сътвори пояс за сигурност към тогавашния Ленинград.

Сталин няма подозрения – Хелзинки щеше да падне до две седмици . Но историята се разви иначе. Финландската войска, най-вече от доброволци, отблъсква масираните офанзиви и артилерийския огън на Червената войска в продължение на няколко месеца. В последна сметка Финландия подписва помирение, губейки три района - Южна Карелия, даваща достъп до Ладожкото езеро, Сала и Рибарския полуостров - само че упоритостта и организационните и бойни умения на финландците и до ден сегашен към момента впечатляват военните специалисти.

Финландските бойци, оборудвани със ски и чудесно осведомени с терена, кръстосан от дребното пътища и мостове, налични за вражеските танкове, нанасят тежки провали на Съветите.

Доброволците отстраняват танковете, употребявайки усъвършенствана версия на взривна структура, която датира от Гражданската война в Испания. Но финландците я кръстиха на министъра на външните работи на Съюз на съветските социалистически републики Вячеслав Молотов. Създават коктейл: стъклен съд, цялостен със запалителна течност и запушен с забрадка, напоена с бензин.

По време на известната Зимна война най-смъртоносният снайперист в историята изобщо, Симо Хайха, действаше и тероризираше редиците на Червената войска – той умъртви над 500 противников бойци, което му завоюва прозвището „ Бялата гибел “.

Зимната война в никакъв случай не е била забравена от финландците. Нито по време на Студената война, нито след рухването на Берлинската стена. В очите на останалата част от Европа грузинската рецесия през 2008 година, анексирането на Крим през 2014 година и боевете със сепаратистите в Донбас през 2015 година се свеждаха до конкуренция сред страните от някогашния руски блок (както на Балканите през средата на 90-те) - само че финландците си спомниха за това настъпление и следиха възходящата експанзия на Русия.

Дори директно след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики страната им, която има златен лъв с меч в герба си, не подценява непрекъснатата опасност от съседа, с който дели 1350-километрова граница – най-дългата от всички страни членки на Европейски Съюз. Още през 2016 година в отчет на държавното управление, предупреждаващ за надигащата се стихия, се споделяше: „ Използването или опасността от потребление на въоръжени сили против Финландия не може да бъде изключено. “

Ето за какво финландският лъв в никакъв случай не е спирал да точи ноктите си.

Това беше видно през ноември, когато президентът Нийнистьо таман завършваше конференцията си. Навън беше паднал здрач, макар че беше едвам обяд, само че нощта в никакъв случай не е надалеч в Северна Карелия по това време на годината.

В сърцето на тази низина, осеяна с езера и покрита с обширни борови и брезови гори, се организираше Kontio 22 - маневри на финландската войска с присъединяване на 8000 души и над 1,4 хиляди единици техника.

В всеобщото схващане Финландя се свързва с детската анимаця „ Мумините “, с Лапландия, Дядо Коледа, сауните и щастието – постоянно се появява в класацията на най-щастливите общества в света – и то не с военна мощност.

Въпреки това Финландия, с население от малко над 5,5 милиона души, има една от най-мощните артилерии в Европа (около 1,5 хиляди единици), армада от американски F-18 (и през 2021 година към този момент се снабди с първите F-35) и може да активизира 280 000 души за рекордно малко време. След Австрия тя е последната страна от Европейски Съюз с всеобща военна работа. В Kontio 22 участваха 8000 бойци, от които 2 хиляди резервисти, а над 4,8 хиляди - наборници.

23-годишните Оли Калоинин и Йохана Ингалсуо са запасняци. Срещам ги посред гората, легнали в снега в полеви униформи, с оръжие в ръце. Тишината измежду величествените като катедрала борове се прекъсва от приглушения плач на танкови оръдия в далечината. Въпреки лютия студ на късната есен, те са в тази позиция повече от четири часа с автомат в ръка. За разлика от момчетата като Оли, Йохана не е получила „ кутсунта “ (повиквателна), а се е записала като доброволец, преди да се причисли към запаса.

„ От дете желаех да се запиша в армията “, изяснява студентката по инженерство от град покрай Хелзинки. Когато ми се отвори опция, станах резервист. Всяка година прекарваме няколко дни в образование или в присъединяване в маневри като тези ".

Мащабът на Kontio 22 е невиждан, само че сходна готовност се организира всяка година в страна, която в никакъв случай не е серпантина да приготвя популацията си за отбрана на своята територия. По Конституция всички мъже на възраст над 18 години би трябвало да отбият военна работа (от шест месеца до една година, според от разпределението), която приготвя годишно по 22 000 бойци, подготвени да се борят.
Украинците като финландците

„ Русия направи сериозна неточност в преценката си, като си намерения, че една масирана офанзива бързо ще сложи украинците на колене “, заяви финландският президент в новогодишната си тирада. – Трудно е да не видим приликата с нашата Зимна война, когато Червената войска предполагаше, че след две седмици ще бъде в Хелзинки. Авторитарните управници Сталин и Путин пропуснаха един основен фактор. Че жителите на свободните страни имат лична воля и убеждения. И че народ, за която общността е най-големият дълг, има голяма мощ ".

Финландия, която е член на Европейския съюз от 1995 година, реши тогава да не се причисли към НАТО макар отслабването на Русия. Този стратегически избор се изяснява повече с географски прагматизъм, в сравнение с с доверчивост или идеализъм.

Но съветската инвазия в Украйна промени всичко. На публично равнище утвърждението за участие в НАТО е скочило от 26 % преди съветската експанзия до 76 % в този момент. На политическо равнище това беше отразено в парламентарния консенсус за пускане на процеса на интеграция към Северноатлантическия пакт. Този развой сега го задържат Турция и Унгария, последните две от 30-те държави-членки, които към момента не са утвърдили съглашението за присъединение. Швеция, която би трябвало да влезе в НАТО дружно с Финландия, има проблем с игрите на Анкара, само че американската дипломация е уверена, че съпротивата на турския президент Ердоган ще бъде преодоляна в близко бъдеще.

Още през 2000-те години Хелзинки ускори напъните си за възстановяване на съдействието със силите на НАТО, като в същото време не прекрачи Рубикона на формалното участие, с цел да не предизвика Москва, която е извънредно сензитивна по този въпрос. Пред риска от провокация от страна на Кремъл, „ натовският вид “ служеше на финландското държавно управление като дипломатическо възпиращо средство – възпирането, в това число по време на анексирането на Крим през 2014 година, беше главният тактически инструмент на Финландия.

Отказът от формалното участие обаче беше тип фасада, защото в действителност Финландия участваше в разнообразни стратегии на Северноатлантическия пакт от 90-те години на предишния век.

„ Освен това на Финландия не и пасваше доста версията на НАТО, която се концентрира повече върху външните интервенции, в сравнение с върху отбраната на суверенната си територия “, споделя Минна Аландер, експерт във Финландския институт по интернационалните връзки, която се занимава с въпросите на сигурността на северния европейски район и полярната зона. – За разлика от доста други страни, ядрото на нашата войска не е професионална войска, а нейният запас, който може доста бързо да се активизира, с цел да се опълчи на експанзията “.

Чуждестранно навлизане е главният сюжет на Kontio 22 - той възпроизвежда сюжета на съветската атака в Украйна, за възстановяване на съдействието сред другите типове въоръжени сили, изключително бригадите Кайнуу, Пори и Карелия и полка Utti Jaeger, с Военновъздушни сили и граничната защита.

" Не единствено размерът на армията или броят на бойците е впечатляващ, само че на първо място способността да се води пълномащабна война в полярни условия ", споделя канадският фоторепортер Луи Палу, който ни съпровожда до Kontio 22. Той документира процеса на милитаризация на Арктика в продължение на няколко години, като взе участие в няколко задачи, съпътстващи разнообразни военни елементи. Наследството от Зимната война е към момента живо, а опитът на финландците на подобен терен е просто неповторим, скъп за НАТО.

В същото време финландците през днешния ден са точка за равнение за европейските сътрудници. Точно преди Коледа, по време на аудиенция на самолетоносача " Шарл дьо Гол ", Еманюел Макрон сподели, че " завръщането на войната в Европа изисква въоръжение и същинска тактика ". През юли предходната година той се разгласи за връщане на всеобщата военна работа, минаваща до неотдавна за светиня от предишното. Защото войната в Украйна, сходно на Зимната война, още веднъж удостовери остарялата истина - че нацията, подготвена да пази територията си с оръжие в ръка, е мощ, способна да победи най-мощните армии.

*Red alert - положение на нараснала бойна паника.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР