Финансовият министър Владислав Горанов обеща увеличение на заплатите за служителите

...
Финансовият министър Владислав Горанов обеща увеличение на заплатите за служителите
Коментари Харесай

Финансовият министър обеща 700 млн. лева повече за заплати догодина

Финансовият министър Владислав Горанов даде обещание нарастване на заплатите за чиновниците от всички бюджетни браншове през идната година и разгласи, че средствата за хонорари в държавния бюджет ще бъдат вдигнати с 10 %.

Ръстът на заплатите при служители на реда, пожарникари, учители, здравни служащи и други чиновници ще бъде друг, а съответните стойности ще станат ясни най-рано в средата на месеца, когато проектобюджетът за 2018-та година ще бъде показан на синдикатите и работодателите.

Разходите за фонд работна заплата в бюджетния бранш ще бъдат увеличени със 700 милиона лв. през идната година, изясни министърът на финансите Владислав Горанов.

Проблемът с човешкия запас и качеството на работната мощ би трябвало да бъде адресиран оптимално бързо, счита той.

По думите му нарастването на учителските заплати към този момент дава резултат. Горанов уточни, че химици и биолози напущат институти на Селскостопанската академия, с цел да влязат в българското учебно заведение.Целта е с нарастването на заплатите на учителите най-хубавите преподаватели, които могат да бъдат стимулирани от по-високото заплащане, да влязат в клас, сподели той.

По-високи заплати ще имат също служители на реда, пожарникари, военни, както и работещите в останалите публични браншове. С какъв % ще се вдигнат възнагражденията на обособените специалности, ще бъде оповестено най-рано след седмица, когато планът на бюджета ще бъде импортиран за разглеждане от Тристранния съвет.

До края на октомври би трябвало да бъде подготвен окончателният му план, който ще бъде импортиран за гласоподаване в Народното събрание. / dariknews.bg
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР