Финансовият министър не отстъпва за 710 лева минимална заплата и

...
Финансовият министър не отстъпва за 710 лева минимална заплата и
Коментари Харесай

Асен Василев смята, че некадърните работодатели дават ниски заплати

Финансовият министър не отстъпва за 710 лв. минимална заплата и 3400 лв. оптимален застрахователен приход

Финансовият министър Асен Василев е направил мощно изявление в отбрана на правилното възнаграждение на труда на работещите в България по време на закрито за медиите съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, стана ясно в четвъртък. Точните му думи не са ясни, само че смисълът на изявлението му е бил, че ниската продуктивност на труда в България, с която се оправдават ниските заплати на работещите небогати, в доста огромна степен се дължи на неналичието на добра организация на труда, която е отговорност на работодателите, а не на служащите, съобщи.

Двама представители на синдикатите – Ваня Григорова от КТ "Подкрепа " и Любослав Костов от КНСБ, са чули министъра да споделя, че "от пазара на труда би трябвало да се извадят некомпетентните работодатели, които не могат да заплащат по този начин, че да няма работещи небогати. Защото не могат да основат организация и не могат да употребяват уменията на служащите ". Министърът бил дал образец, че не е обикновено служащи с почти идентични умения да не могат да произведат артикул за 710 лева работна заплата в България, а в Гърция да имат продуктивност, която им носи заплата от 1000 евро.

На въпрос на Mediapoool по време на брифинг за публицисти след съвещанието Василев не удостовери, че това са точните му думи, само че даде да се разбере, че смисълът им дава отговор на позицията му. "Моето мнение по този въпрос е, че е отговорност на работодателите да основат добра организация на труда, тъй че да няма работещи небогати ", сподели финансовият министър.

Неотдавна той разви тезата, че няма по какъв начин България да стане богата страна с ниски заплати.

В последна сметка Асен Василев заключи, че макар недоволството на работодателските организации Бюджет 2022 ще бъде импортиран с предложение за 710 лева минимална заплата от 1 април и размер на оптималния застрахователен приход от 3400 лева

В резултат от разискването в тристранния съвет държавното управление ще предложи промяна в първичните си планове във връзка с обезщетенията при безработица.

От 1 април минималният дневен размер на компенсацията за безработица ще се усили от 12 лева на 18 лева, а оптималният дневен размер ще се увеличи от 74.29 лева на 85.71 лева, заяви държавната пресслужба.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР