Финансовият министър Асен Василев се готвеше да предложи на парламента

...
Финансовият министър Асен Василев се готвеше да предложи на парламента
Коментари Харесай

МИСТЕРИЯ: Бюджетна издънка на Асен Василев изчезна от закона

Финансовият министър Асен Василев се готвеше да предложи на Народното събрание за приемане законови промени на ръба на конституцията. Те бяха разказани в Закона за бюджета, с чийто преходни и заключителни разпореждания се оферираше смяна в Закона за придвижване по пътищата. Целта бе да стане неосъществим годишният механически обзор на кола, в случай че притежателят ѝ не си е платил санкциите за пътни нарушавания.

Спорният текст бе разказан в Закона за бюджета, качен предходната седмица на уеб страницата на финансовото министерство. След внасянето на плана в Народното събрание обаче към този момент липсва.

Какъв е казусът?

Само преди няколко дни Конституционният съд (КС) се произнесе по дело със подобен предмет. Той бе сезиран от Висшия адвокатски съвет поради настояща до неотдавна норма от Закона за придвижване по пътищата. Тя гласеше, че на човек, който не си е платил всички отговорности по санкции, не се издава шофьорска брошура и не се връща отнета.

Конституционен съд анулира този текст. В единомислещото си решение съдиите постановиха, че това лимитира свободата на придвижване на жителите и те не би трябвало да търпят ограничавания поради неспособността на страната да събере санкциите.

„ Като е приел с оспорената наредба, че не се издава удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство или негов препис, както и отнето удостоверение не се връща до възнаграждение напълно на дължимите санкции, законодателят всъщност вкарва ограничаване на главното право на жителите на свободно напредване по територията на страната, придобиващо темперамент на глоба за лидера за несъществуващо административно нарушаване, което е в несъгласие с правилото на правовата страна “, написа в решението на Конституционен съд.

На процедура записаното в първия вид на бюджета бе същото като анулираната от Конституционен съд норма. С него се вкарваше сходно ограничаване и се отхвърляше услуга – годишен механически обзор. Липсата ѝ води до неспособност колата да се употребява.

Реклама

Какво се случи?

Mediapool попита финансовото министерство каква е повода противоречивата норма да изчезне от импортирания в Народното събрание вид. Засега отговор няма.

Юристи, с които Mediapool се съветва, настояват, че в случай че сходно предложение бъде признато, има всички учредения то да бъде атакувано пред Конституционен съд.

Дежа вю

Неспособността на страната да събере санкциите, които сама е наложила, е именита. Вместо да се опитат да подобрят работата си, институциите желаят да глобяват жителите втори и трети път.

Преди години Министерство на вътрешните работи измисли да не пуска през границата пътуващи в Гърция. На пунктовете с Гърция се правеха всеобщи инспекции за невръчени и неплатени санкции. Те се връчваха на място и в случай че длъжникът не си заплати на място, се отнемаше книжката или се спираше от придвижване колата.

Миналата година омбудсманът Диана Ковачева нападна пред Конституционен съд друга сходна норма. В Закона за пътищата бе записано, че до механически обзор не се позволява кола без винетка. Преди съдът се произнесе, Народното събрание небрежно анулира тази норма и делото бе прекъснато заради липса на предмет.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР