Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2022, който

...
Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2022, който
Коментари Харесай

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Финансовият министър Асен Василев показа параметрите на Бюджет 2022, който би трябвало да бъде импортиран в Народното събрание на 31 януари.

Голяма част от политиките, които са заложени в съдружното съглашение сред 4-те ръководещи партии, не са част от бюджета поради късия период за правенето му, само че в средата на годината ще има актуализация, с цел да могат да бъдат остойностени.

Предвижда се растеж на Брутният вътрешен продукт до 4,8% - с към 1,2% повече от растежа за тази година. Намалението на безработицата е планувано да бъде от 5,4% на 5%, дефицитът с Covid-мерките ще е 4,1%.

Новият дълг е 4,3 милиарда лв., плюс 3 милиарда лв. за рефинансиране на остарелия – общо 7,3 милиарда лева Дългът по отношение на Брутният вътрешен продукт остава на ниски равнища – 27,6%, разгласи Асен Василев. Запазват се настоящо съществуващите данъчни ставки.

Максималният застрахователен приход става 3400 лв.. Вдигането е поради нарастването на междинната работна заплата за предходната година, изясни Асен Василев.

Предвидено е удвояване на финансовите вложения – от 2,9% от Брутният вътрешен продукт, колкото са сега, до действително осъществяване на 5,8% от Брутният вътрешен продукт.

Бюджетът на БДЖ и НКЖИ се усилва с 683 млн. лева, в допълнение са планувани и 1,6 милиарда за републиканската пътна мрежа. 70 млн. се отпускат в допълнение за детски градини, подкрепя се и възобновяване на концертни зали, музеи, галерии, опери, театри.

„ Трите съществени акцента са повишаване на финансовите вложения, на вложенията в хора и обществена правдивост “, разгласи министърът.

Очаквайте още информация.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР