Финансовият министър Асен Василев очаква инфлацията да продължи да се

...
Финансовият министър Асен Василев очаква инфлацията да продължи да се
Коментари Харесай

Заради войната Асен Василев очаква още ускоряване на инфлацията

Финансовият министър Асен Василев чака инфлацията да продължи да се форсира поради войната в Украйна. През есента прогнозите на всички икономисти бяха, че с идването на пролетта енергийните цени ще се успокоят и това ще понижи инфлацията, само че нашествието на Русия в Украйна зачерта тези прогнози.

Последните данни на Националния статистически институт са от през днешния ден и те демонстрират, че през февруари инфлацията се е ускорила до 10% на годишна база. Записаната в бюджета, който обаче по проект ще се актуализира през лятото, е 5.6% средногодишна.

Василев стимулира прогнозата си с покачването на цените на горивата, на съществени храни, на метали и други Той разяснява това пред " Капитал ". Вестникът през днешния ден провежда обичайна среща на бизнеса и държавното управление. Вицепремиерът не участва персонално поради ангажимент в чужбина.

Той уточни, че войната трансформира и проектите за актуализацията, които съгласно съдружното съглашение трябваше да включат ограничения и политики, по които до юли ще работят специалисти на четирите партии. Сега обаче той показва, че при актуализацията би трябвало да се вземе поради бежанският поток от Украйна, половината от който се състои от деца, което значи спомагателни разноски.

В отговор на въпрос за енергийната взаимозависимост на Европа от енергийните запаси на Русия той уточни, че в тази ситуация евросъюзът би трябвало да работи дружно, защото обособените членки са в друга степен наранени. Допуска, че в околните 2-3 години ще има действителни стъпки на енергийна автономия.

Коментира, че държавното управление работи по повече от един сюжет за излаз от рецесията. Базовият е обвързван с логистични проблеми и неналичието на съществени артикули, а другият включва и разширение на войната към Молдова, блокиране на Босфора и други Последното той съпостави с резултата от блокирането на Суецкия канал преди време от затънал транспортен съд.

Неговата прогноза е, че рецесията в Украйна ще продължи години.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР