Финансовият министър Асен Василев е решил да продаде 700 000

...
Финансовият министър Асен Василев е решил да продаде 700 000
Коментари Харесай

Асен Василев продава 1/5 от държавните обработваеми земи, за да закърпи бюджета си

Финансовият министър Асен Василев е решил да продаде 700 000 дка от държавния аграрен фонд рещу 340 млн. лв. - сума, която е заложена в приходната част на бюджета, видя  " Епицентър ". Като продажбата няма да е против действителни пари, а против ПКБ (поименни компенсационни бонове).

Скандалът има две страни!

Първо, 700 000 дка е 1/5 от целия останал държавен аграрен фонд от обработваеми плодородни български земи! 

Второ, към този миг годишният наем/аренда, който страната получава от земите, препоръчани от Асен Василев за продажба, е 90 млн. лв.! 

90 млн лв. действителни пари всяка година против заложената в бюджета продажба даже не на стойност 340 млн. лева, а надалеч по-малко, тъй като повече от половината от тази сума ще се заплаща с ПКБ (поименни компенсационни бонове) - хартийки, които някой финансов хитрец е купиил на 10-12 стотинки за 1000 лева номинал. 

Това е национална изменничество - да се продава плодородна земя против хартийки!

При невижданата ликвидна рецесия в бранш Земеделие  и на фона на песимистичните прогнози за развиването на бранша заради влизането на селскостопанския международен колос Украйна в Европейски Съюз и неговия пазар България ще се раздели за смешни пари с 1/5 от земеделската си земя. 

Вместо да поддържа фермерите си с този запас в тази ликвидна рецесия някой финансов колос ще я придобие, с цел да рекетира работещите! 

Ето какво написа министърът на земеделието Кирил Вътев в мнение на Министерство на земеделието по отношение на Проект на Решение на Министерския съвет за одобрение на законопроект за държавния бюджет на Република България за 2024 г. 

" По отношение на посочения спомагателен доход от продажба на земи през 2025 година, обръщам внимание на следното:

Прогнозната стойност на касовите доходи от продажбата на земи от държавния аграрен фонд посредством поименни компенсационни бонове (ПКБ), посочени в препоръчаната рамка за бюджет на Министерство на земеделието и храните за 2025 година е в размер на 340 млн. лева

За тази стойност, при допускане на продажба посредством търг на земи от държавния аграрен фонд (ДПФ) за притежатели на поименни компенсационни бонове, на обезщетителни записи и на жилищни обезщетителни записи, ще са нужни по предварителни планове почти 700 000 дка., което съставлява 1/5 от наличния държавен аграрен фонд.

Съгласно член 35, алинея 5 от Закона за собствеността и използването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), шестдесет на 100 от препоръчаната цена в търговете за аграрни земи от държавния аграрен фонд се заплащат с ПКБ от спечелилия участник. Останалите четиридесет % е с парични средства от цената на парцела по пазарна оценка.

Следва да се има поради, че ресурсът на земите от държавния аграрен фонд е стеснен и се употребява:

- за обезщетяване на притежателите, чиито парцели не могат да бъдат възобновени, заради извършени мероприятия, както и за обезщетяване български жители, чиито аграрни земи са послужили за погасяване на държавен дълг съгласно Спогодбата за споразумяване на висящите финансови въпроси и развиване на икономическото съдействие сред Народна Република България и Кралство Гърция (ДВ, бр. 87 от 1964 г.);

- за дълготрайно отдаване чартърен и аренда, като годишно приходите са в размер на почти 90 млн. лева "

Всички приказки из управнически стратегии и пламенни речи за оземляване на млади, нови и дребни фермери се оказаха следващото “ала-бала ” на Промяната. 

Становището може да видите ТУК 0407-465_13.11.2023

0407-465_13.11.2023

0407-465_13.11.2023 (1)

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР