Финансовата криза, която настъпи през 2008 година остави трайни негативни

...
Финансовата криза, която настъпи през 2008 година остави трайни негативни
Коментари Харесай

Експерт по недвижими имоти предупреди за срив на цените

Финансовата рецесия, която настъпи през 2008 година остави трайни отрицателни последствия и споменът от дългото и дълготрайно възобновяване на стопанската система кара от ден на ден българи да си задават въпроса дали неприятният сюжет от 2008 година може да се повтори, разяснява Димитър Калайджиев - специалист по недвижими парцели, представен от bTV.

Ситуацията доскоро повече от десетилетие припомня на себе си по няколко съществени белега:

Сделките през първото полугодие на 2021 година са с 14% повече по отношение на същият интервал за “нормалната " 2019 година Съответно растежът на цените е 12-14%.

Ако вземем поради естествената наклонност на повишаване през годините, която е 1,6% на тримесечие за страната и 4% на тримесечие за столицата - се обрисува явен сигнал за нещо еуфорично.

Ако създадем паралел с 2008 година, то тогава растежът на цените за цялата година беше 25% за цялата година и пристигна “прекалено " след няколкото години на възходящи цени.

Пълзяща инфлация. Една от аргументи цените да се повишат толкоз фрапантно е и повишаването на съвсем всички съществени първични материали с над 50%, силата и работната ръка. Това повишаване се наблюдаваше и през “далечната " 2008 година

Има голям интерес от страна на вложителите за строителство във водещите пазари в България. Започват да се подписват рискови покупко-продажби на доста високи равнища на обезщетение и притежателите на парцелите съумяват да договорят доста положителни условия при продажбата на парцелите.

Банките са свръхликвидни и отпускат относително елементарно ипотечни заеми

Основният въпрос, който стои на дневен ред, е дали уроците са научени, или ни е останал само неприятният спомен. Нека погледнем и разликите в пазарната обстановка на имотния пазар през 2008 година И в този момент: в случай че преглеждаме единствено локалния български пазар, то в много насоки изглеждаме доста по-подготвени и постоянни от интервала на миналата финансова рецесия:

Ако през 2008 година “балонът " в имотния пазар беше изкуствено донадут от външни вложители, то през последните 7-8 години над 90% от вложенията в България са от локалното население.

Няма ги руснаците, няма ги англичаните, няма ги турците, няма ги гърците. Нямаме фактор, който да завишава изкуствено цените. Потреблението съвсем напълно е от локалното население, като 65% от покупките са за персонално прилагане, а 35% са за инвестиция.

По-стабилна и висока рентабилност на популацията. Доходите порастват и ще не престават да порастват. Официалната статистика е, че през 2008 година на българина са му били нужни 3 месечни заплати, с цел да закупи 1 квадратен метър жилищна повърхност, до момента в който в този момент този коефициент е 1,4 месечни заплати. Това значи, че парцелите през днешния ден са доста по-достъпни.

Ипотечните заеми са 4 пъти по-евтини от 2008 година

През 2008 година лихвените проценти доближиха до равнища 8-9%, до момента в който в този момент междинният лихвен % е 2,7%.

Въпреки относително лесното разпределяне на заеми, подбудено от по-ниската междинна възраст на кредитополучателите, както и по-високите приходи спрямо 2008 година, смяната, която банките започнаха при отпущането на ипотечен заем, е предлагането на самостоятелни условия за всеки кредитоискател по отношение на неговия самостоятелен профил.

Ипотекирани парцели от банки, продавани на обществена обмен от ЧСИ, спадат внезапно - това излиза наяве от отчета на Камарата на частните правосъдни реализатори.

От 51 699 броя през 2017 година до 41 174 през 2018 година (инерция от имотния балон и международната ипотечна финансова рецесия от 2008 г.) до единствено 2 611 разгласи към 22 януари 2020 година От тези 39 ca зa гарсониери, 148 са двустайни жилища и 130 – зa триcтaйни.

Мнoгocтaйнитe жилищa ca 68, a мeзoнeтитe – 16 брoя. Нaй-гoлям избoр имaт тeзи, кoитo ca рeшили дa cи купят зeмeдeлcкa зeмя - 465 разгласи. Тази наклонност е подбудена от забележителния спад в отпущането на неприятни заеми.

Както виждате пазарът на жилищни парцели “от банки " или по-точно от ЧСИ е мощно стеснен сега. А в този момент и няма заможен балон, както през 2008 година, което да докара то това да се усили предлагането на парцели от ЧСИ на търгове.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР