Финансистът Васил Кендов написа коментар в социалната мрежа Facebook за

...
Финансистът Васил Кендов написа коментар в социалната мрежа Facebook за
Коментари Харесай

Васил Кендов: Банките пак вдигнали таксите, въпреки че имат рекордна печалба!

Финансистът Васил Кендов написа коментар в обществената мрежа Фейсбук за следващото повдигане на таксите за банките, макар че са на облага . Според него това е обикновено и е плод на българското законодателство . Публикуваме коментара му без редакторска интервенция:

„ Банките вдигнали отново таксите, макар че имали рекордна облага.

Това е обикновено и е плод на законодателството.

Много малко хора си дават сметка, че облагите на даден бизнес все по-малко зависят от конкурентната среда или уменията на мениджъра.
Бизнеси се основават посредством законодателство, което изисква използването на ред услуги.

Например бизнесът на доставчиците на електронни подписи.

Миналата седмица КФН (Комисия за финансов надзор) изпрати писмо с което ни задължава да употребяваме услугите на 3 частни компании. Едната е тъкмо B-trust (аз употребявам Infonotary), втората е Мicrosoft, a третата е избираема – случаен снабдител на интернет услуги.

И какво се получава? Моят надзирател изисква от мен първо да оставя някой и различен лев на частни компании, другояче ще ме санкции за несъблюдение на обвързване.

Привържениците на дигитализацията споделят, че по този начин е по-лесно и са прави. Но не е по-справедливо. А като не е заслужено, хората нямат доверие и не работят умерено.

Как е заслужено ли? Ами продължаваш да приемаш доклади на хартия, до момента в който на хората в действителност не им стане по-изгодно да подават всичко онлайн.

Каква е разликата ли? Ами ще ви кажа. Ще паднат цените на ел. автограф, тъй като не е наложителен, ще паднат цените на продуктите на Microsoft, тъй като не са наложителни, ще паднат и банковите такси, тъй като сме длъжни да поддържаме специфични сметки.

Всяко обвързване поражда разход, затова и доход за тъкмо избрана институция.

В случая наложителното прилагане на банкови услуги (превод на заплата, дивиденти, гаранционни сметки, набирателни сметки…) са незаобиколимо условие и е обикновено да се вдигнат цените колкото си желаят.

Естествено има противопоставяне – повече банкови лицензи, само че такива не са издавани от 20 години и това е политика на Българска народна банка за уедряване на пазара.

по този начин, че… ще плащате и няма да мърморите. Или по-точно мърморете си, не ми пречите. Докато си плащате можете да си мърморите на воля.

Виж в случай че вземете да вършиме протести и да изядете по някоя друга полицейска палка, тогава вче в действителност ще пречите и ще се промени нещо. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР