Финансистът Тенчо Попов осъди прокуратурата да му плати над 20

...
Коментари Харесай

Финансистът Тенчо Попов осъди прокуратурата за над 20 000 лв. обезщетение |

Финансистът Тенчо Попов осъди прокуратурата да му заплати над 20 000 лева обезщетение поради противозаконното обвиняване по делото за рушвет, по което беше показно задържан, съден и оневинен дружно с някогашния боен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров.

Това реши Софийският градски съд (СГС), където Попов е завел второ дело за обезщетение след скандалния развой, който завърши преди 5 година със умозаключение на Върховния касационен съд (ВКС), че казусът е " емблематичен образец за провокация към рушвет “, инсценирана и извършена от тогавашния следовател Петьо Петров, заяви.

Попов и Николай Цонев бяха упрекнати, че са пробвали да подкупят някогашния началник на Столичното разследване Петьо Петров - Пепи Еврото, само че бяха оправдани на три инстанции. След оправдателната присъда на Цонев, наименуван " абсолютният нарушител ", Пепи Еврото подаде оставка.

Тенчо Попов и брачната половинка му Антония в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург да им заплати 14 000 евро компенсации. Според Европейски съд по правата на човека с ареста и следствието против Попов България е нарушила възбраната за нечовешко и унизително отношение, презумпцията за невиновност и правото на персонален живот.  

Сега обаче финансистът е завел иск за 60 000 лева и против прокуратурата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ).

В желае си той напомня, че на 1 април 2010 година е бил брутално задържан в нотариалната адвокатска фирма на брачната половинка си, като служителите на реда са му нанесли телесни повреди, а задържането е било снимано от Министерство на вътрешните работи и публикувано в медиите.

Попов показва, че е стоял близо два месеца в ареста, невероятно е било да се върне в държавната администрация и държавни сдружения. Търпял е и болки и премеждия.

Трима очевидци са удостоверили за тежкото понасяне на обществения развой против него. 

Софийски градски съд приема за потвърдени вредите, които Попов претендира, че е изтърпял около делото. Но справедливото обезщетение за тях би било 40 000 лева Заради извоюваното дело в Страсбург Софийски градски съд взема решение, че би трябвало и в допълнение да понижи присъдената сума, тъй като Попов към този момент е бил отчасти заплатен за породените му вреди. И присъжда обезщетение от 20 441,70 лева

Решението не е дефинитивно и може да се апелира пред Софийския апелативен съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР