Филмовият режисьор Джеймс Камерън каза, че тази седмица по време

...
Филмовият режисьор Джеймс Камерън каза, че тази седмица по време
Коментари Харесай

Кинорежисьорът Джеймс Камерън се ангажира в спор за добива на литий в Аржентина

Филмовият режисьор Джеймс Камерън сподели, че тази седмица по време на визитата си в Аржентина е почувствал, че е „ попаднал в засада ", защото е имало опит да се употребява имиджът му на природозащитник, с цел да се даде позитивен нюанс на интервенциите по рандеман на литий макар съпротивата на коренното население, оповестява АП.

Камерън, режисьорът на „ Аватар " и „ Титаник ", разгласи в петък, че в този момент ще насочи вниманието и парите от своята фондация „ Аватар алайънс " в поддръжка на общностите на коренното население, които се опълчват на добива на литий в Южна Америка.

„ По подигравка на ориста, резултатът от това е, че в този момент съм наясно с казуса и към този момент ще оказваме помощ посредством моята фондация по въпроса за правата на коренното население във връзка с добива на литий ", сподели Камерън пред група публицисти, събрали се в хотелската му стая в столицата Буенос Айрес в петък вечерта.

Камерън дойде в Аржентина тази седмица, с цел да приказва на конференция за стабилно развиване в Буенос Айрес. „ Вярвах, че пристигам тук, с цел да произнеса един тип мотивираща тирада за екологичните дела ", сподели Камерън.

Като част от визитата Камерън пътува до северната провинция Хухуй в четвъртък, с цел да посети огромна слънчева електроцентрала дружно с губернатора Херардо Моралес, и сподели, че в никакъв случай не е бил известен, че литият ще бъде част от полемиката.

След визитата на Камерън Моралес написа известие в обществените медии, в което благодари на Камерън за визитата и написа, че провинцията се стреми да „ трансформира енергийната матрица " посредством планове като слънчевата електроцентрала и „ рандеман на литий ".

Режисьорът получи писмо, че група от 33 общности на коренното население от региона са му писали няколко дни по-рано с молба или да анулира пътуването си, или да се срещне с тях, с цел да могат да обяснят дългогодишното си опълчване на плановете за рандеман на литий, които съгласно тях засягат правата им върху земята и оказват негативно влияние върху околната среда.

„ Чувствам се като че ли попаднах в засада ", сподели Камерън пред публицисти след срещата си с локалните природозащитници, като добави, че не е знаел за разногласията, свързани с литиевите планове.

В писмото си до Камерън представителите на общностите на коренното население се базират непосредствено на „ Аватар ", с цел да молят за поддръжката на режисьора. „ Хухуй е Пандора и е под опасността на алчността на минната промишленост, а ние сме На`ви ", се споделя в писмото, визирайки измисления свят, в който се развива действието на „ Аватар ", и неговите поданици, които се борят против колонизаторите. Преди да напусне Аржентина, Камерън се срещна с Вероника Чавес, представителка на една от коренните общности от Хухуй.

Аржентина е четвъртият по величина производител на литий и е част от по този начин наречения „ литиев триъгълник " - регион, който съдържа огромна част от потвърдените международни ресурси на метала и включва също прилежащите Чили и Боливия. Търсенето на литий се покачва внезапно на фона на прехода към възобновима сила по света и растежа на електрическите автомобили, които се зареждат с литиеви акумулатори.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР