Филмовият фестивал Берлинале назначи Триша Тътъл, бивш ръководител на Лондонския

...
Филмовият фестивал Берлинале назначи Триша Тътъл, бивш ръководител на Лондонския
Коментари Харесай

Берлинският филмов фестивал назначи нов ръководител

Филмовият фестивал " Берлинале " назначи Триша Тътъл, някогашен началник на Лондонския кино фестивал, за собствен нов шеф, до момента в който се приготвя за съкратеното си издание през 2024 година


53-годишната Тътъл ще поеме управлението от Мариет Рисенбек и Карло Чатриан, които ръководеха фестивала през последните четири години, от април 2024 година

" Берлинале ", който ще се организира от 15 до 25 февруари, се подрежда дружно с Кан и Венеция измежду трите най-големи кино фестивала в Европа и служи като ранна годишна стартова площадка за филмовата промишленост.

Германският министър на културата Клаудия Рот, която оглавяваше комисията, отговаряща за назначението, съобщи, че Тътъл е впечатлила с " доста ясните си и доста структурирани хрумвания за артистичните вероятности на Берлинале ".

" Тя е безусловно верният избор за всички нас, с цел да поведе Берлинале към едно доста сполучливо бъдеще ", сподели Рот, съобщи Агенция Франс Прес.

Родената в Съединени американски щати Тътъл е работила в Британския кино институт в продължение на 10 години, като за последно е била началник на фестивалите.

След това се причислява към Националното учебно заведение за кино и телевизия на Обединеното кралство, където преподава в катедрата по постановка.

Тътъл съобщи, че посещава " Берлинале " от края на 90-те години на предишния век и има " толкоз доста прелестни мемоари от идването си на фестивала ", който тя дефинира като " извънредно значимо място за среща на международната кино промишленост ".

" Берлинале е израз на този необикновен град, който е палав, лют и буен във връзка с изкуството и концепциите ", сподели тя.

През юли фестивалът разгласи " по-фокусирана " стратегия за 2024 година, като се базира на нарастване на разноските.

Общият брой на филмите ще бъде понижен на към 200 от 287 през 2023 година

Рисенбек и Чатриан управляват взаимно фестивала от 2020 година насам, като през 2021 година се ориентират към онлайн издание, а през 2022 година - към хибридна версия.

През август Рот разгласи, че те ще бъдат сменени от един шеф.

Вестник " Зюддойче цайтунг " изрази вяра, че Тътъл ще " върне малко повече холивудски искра в Берлин - незабавно нужен след постните години ".

Кенийско-мексиканската актриса Лупита Нионг " о ще оглави журито на 74-ото " Берлинале ", което ще избере носителите на най-големите награди " Златна " и " Сребърна мечка ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР