Филмовата академия в САЩ избра български фестивал за официален партньор

...
Филмовата академия в САЩ избра български фестивал за официален партньор
Коментари Харесай

Филмовата академия в САЩ избра фестивала "В Двореца" за официален партньор на наградите "Оскар"

Филмовата академия в Съединени американски щати избра български фестивал за формален сътрудник на премиите "Оскар " в Източна Европа. Международният фестивал на късометражното кино "В Двореца " /In The Palace International Short Film Festival " получава правото да изпрати оферти от три категории за формалната селекция през 2019 година, за 91-вото издание на премиите, оповестяват от екипа.

Най-утвърденият фестивал за късометражно кино в Източна Европа, ориентиран към представянето на филми, нови медии и цифрови изкуства с дължина под 27 минути, се готви за своето 15-о издание.

Освен кръглата годишнина "В Двореца " ще отпразнува и невиждания триумф - формалното утвърждение от Филмовата академия в Съединени американски щати /Oscar Academy of Motion Picture Arts and Sciences/ да изпраща за разглеждане от комисията спечелилите си в три категории. Това значи, че най-хубавият късометражен игрален и най-хубавият късометражен анимационен филм от интернационалната селекция, както и спечелилият в националната ни конкуренция ще имат опция да се борят за номинациите за "Оскар " в съответната категория още за 91-вото връчване на премиите /Animated Short Film/Live Action Short Film category of the Academy Awards/, се показва в известието.

Отбелязва се, че това самопризнание e без аналог в историята на българската кино промишленост и подрежда "В Двореца " до фестивали като "Сънданс ", Берлинале, Клермон-Феран, Локарно и други, както и до популярните награди "Гоя " и "Сезар ". In The Palace обичайно е в Двореца и Ботаническата градина в Балчик през последната седмица на юни. Наред с прожекциите на филми, избирани от над 3000 поръчки от целия свят, има завладяващи изненади и акценти.

На тазгодишното издание от 23 до 30 юни форумът още веднъж ще даде място за изява на млади кинотворци и на одобрени експерти. Конкурсът е за най-хубав късометражен игрален, документален, анимационен и пробен филм, а наградният фонд -10 000 евро в злато. Журито е от уважавани експерти от целия свят, а крайният период за поръчки е 15 март. Селектираните произведения ще бъдат оповестени на 1 май 2018 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР