Филмът Барби съживи интереса към колекционерските кукли и повиши цените

...
Филмът Барби съживи интереса към колекционерските кукли и повиши цените
Коментари Харесай

Филмът Барби повиши значително интереса към колекционерските кукли

Филмът " Барби " съживи интереса към колекционерските кукли и увеличи цените им. Матю Кийт купува първите си кукли Барби през 70-те години на предишния век с джобните пари. Той обаче ги крие от родителите си от боязън, че ще кажат, че тези играчки не са изключително подобаващи за момчета.

Днес над шест метра от рафтовете в дома му в Лос Анджелис са подредени с сбирката му, чиято стойност възлиза на към 20 000 щатски $. Инстаграм профилът DollsOnTheBrain, поддържан от учителя, има повече от 70 000 почитатели, като към 15 000 от тях са се включили в последните няколко седмици.

Това, което в миналото е необичайно занимание, в последно време става доста по-популярно, подхранвано от рекламната акция на кино лентата " Барби ", който от 21 юли е в киносалоните по света. 

В магазините за артикули втора ръка винтидж куклите Барби са се трансформирали в скъпа стока, а цената им на пазарите, посещавани от колекционери, се е повишила. Оценителите на антики са затрупани от позвънявания от новопоявили се колекционери, предаде Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция.

Матю Кийт, който е на 55 години, приветства този възторг, отбелязва Ройтерс.

" Щастлив съм и се надявам, че това ще помогне Барби да бъде призната от всички ", сподели той в изявление, като прибавя, че към момента има доста дребни момчета, които се усещат притиснати да не да играят с куклите.

Търговците по света също имат желание да се възползват от тази фикс идея с тематични оферти - от хотелски жилища до четки за зъби и дрехи. Не всички дългогодишни колекционери на емблематичната кукла обаче са толкоз удовлетворени като Кийт от покачвания интерес към Барби.

Във конгрес на Reddit, отдаден на това занятие, има недоволства, че цените са се завишили поради богати нови купувачи зари внезапното увеличение на интереса вследствие на кино лентата.

" До огромна степен съм спрял да групирам самите кукли и да влагам в облекла и аксесоари ", написа един консуматор. " Започналото като налично занимание, стана прекомерно скъпо за поддържане ".

Марл Дейвидсън от Флорида, която е деец в търговията с кукли Барби, споделя, че цените са се покачили с към 25 % в последните месеци. Сайтът й, MarlBe.com, записва към 3000 визити на ден, което е три пъти повече от нормалното, като доста от тях са от хора, които стартират в този момент да вършат свои сбирки.

" Никога не съм виждала подобен интерес. Появяват се много нови възрастни колекционери на Барби ", споделя Дейвидсън.

Колекционерските кукли нормално костват към 100 щатски $, а останалите са сред 10 и 30 щатски $. Първата Барби, създадена през 1959 година, се продава за хиляди щатски долари, само че тя е и така наречен " Свещен граал " измежду тези играчки.

Колекционерът от Лос Анджелис Матю Кийт твърди, че в никакъв случай не е плащал повече от 230 щатски $ за Барби, само че споделя, че доста от куклите в сбирката му са поскъпнали, откогато се е сдобил с тях.

" Имам възприятието, че Барби е повишила персоналните ми финанси,  въпреки че и аз съм вложил доста пари в нея от 1991 година насам ", споделя той, представен от Ройтерс.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР