Филипините са изправени пред недостиг на лук и това е

...
Филипините са изправени пред недостиг на лук и това е
Коментари Харесай

Лукът във Филипините по-скъп от минималната дневната надница там

Филипините са изправени пред дефицит на лук и това е видно на всички места в страната, написа Военновъздушни сили, представена от INVESTOR. На пазара кг лук доближи цена от 700 песос, или съвсем 13 $. Това е повече от цената за кг месо и от дневното минимално възнаграждение в азиатската страна.

Инфлацията във Филипините доближи 14-годишен пик и цените на всичко, в това число и на храните и горивата, се усилват.  Но лукът, който е съществена част от локалната кухня, се трансформира в признакът на повишаването на живота в страната. Едни от най-популярните ястия в страната както измежду локалните, по този начин и измежду туристите са пържени зеленчуци, меса или морски блага, сервирани с лук и разнообразни сосове.

 Президентът Фердинанд Маркос Джуниър, който е и министър на селското стопанство, разгласи изключително състояние, обвързвано с цените на храните. По-рано през този месец той разреши вноса на лук, с цел да бъдат нормализирани доставките. Президентът даде обещание да насърчи производството, само че недоволството е толкоз огромно, че се чуват апели за оставка.

Лукът фактически е толкоз известен в страната, че сега се проверява контрабанда на 40 кг, импортирани в ръчния багаж на стюарди от Philippine Airlines. Митническите управляващи разясняват, че няма да постановат наказания, само че предизвестяват пътуващите да не внасят артикули без позволение.

Но по какъв начин се стигна до тази обстановка? Неблагоприятното време в страната стана причина за неприятната селскостопанска годишна продукция, в това число и на лука. Още през август Министерството на земеделието предизвести за евентуален дефицит на храни, а малко по-късно страната беше наранена отдве мощни тропически стихии, които унищожиха реколтата.

Климатичните промени също са огромна опасност за селското стопанство във Филипините.

Така във Филипините чакат едвам реколтата от едвам 5775 тона лук, т.е. 27% от авансово плануваните над 21 000 тона, добавя Bloomberg.

Наблюдатели разясняват, че цената на лука ще се стабилизира с вноса, само че това също може да се окаже проблем - февруари е месецът за събиране на реколтата и ненадейно понижение на цената поради едновременната поява на вносната и на локалната продукция на пазара, ще утежни обстановката за фермерите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР