Филипините обявиха Пекин за агресор и го обвиниха в увеличаване

...
Филипините обявиха Пекин за агресор и го обвиниха в увеличаване
Коментари Харесай

Филипините обявяват Китай за агресор, който разпалва напрежението в Южнокитайско море

Филипините оповестиха Пекин за " агресор " и го упрекнаха в " увеличение на напрежението " в Южнокитайско море, оповестява " Ройтерс ". Китай е упрекнат и в причиняване на по време на задача за доставяне.

Никой не е потърпевш , при контакта сред транспортен съд на китайската брегова защита и една от по-малките дървени лодки за доставяне на Манила в неделя, обаче случаят провокира интернационално неодобрение, а Съединените щати показаха угриженост.

" Всички произшествия като този поддържат тезата, че не Филипините са агресорът, а другата страна, която е Китай ", сподели представителят на филипинското външно министерство Тересита Даза на взаимна конференция през днешния ден.
 Китай упреква Съединени американски щати за „ шума “ към териториалния спор с Филипините
Китай упреква Съединени американски щати за „ шума “ към териториалния спор с Филипините

Дни откакто Съединени американски щати и Филипините осъдиха " рисковите дейности " от страна на Китай

Бреговата защита на Китай разгласи в неделя, че е имало " лек конфликт " сред един от нейните кораби и филипинската лодка, до момента в който бреговата защита " законно " е блокирала лодката от превозване на " противозаконни строителни материали ".

Това не е първият път, когато бреговата защита на Китай се намесва в задача за доставяне на Филипините. На 5 август против лодка за доставяне.

Редовните задачи за доставяне са за филипинските войски на борда на BRP Sierra Madre, някогашен боен транспортен съд, който Манила разположи във Втората Томасова плитчина през 1999 година, с цел да отстоява претенциите си за суверенитет. Плитчината, известна в Манила като " Аюнгин ", а в Китай като рифът " Ренай ", е в границите на изключителната икономическа зона на Филипините от 200 морски благи.
 Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море
Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Карта отбелязва териториалните искания на Китай в района

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши организира среща по сигурността през днешния ден, с цел да разиска " последното нарушаване от страна на Китай " и подреди на бреговата защита на страната си да проверява случая, който съгласно неговия кабинет " се приема съществено на най-високо държавно равнище ".

Напрежението сред Китай и Филипините набъбна при ръководството на Маркос, който се оплака от агресивното държание на Пекин и търси по-тесни връзки със Съединените щати. Морските борби сред Манила и Пекин в Южнокитайско море зачестиха, защото и двете страни предявяват своите териториални искания в района.

Филипините приканиха Китай да спре " противозаконните " и " провокативните " дейности в Южнокитайско море, като прибавиха, че би трябвало да съблюдава., съгласно което екстензивните искове на Китай нямат правно съображение.
 Филипините отхвърлят китайската брегова защита да е прогонила техен военноморски транспортен съд
Филипините отхвърлят китайската брегова защита да е прогонила техен военноморски транспортен съд

Военният шеф на Филипините дефинира изказването на Китай като " агитация "

Джонатан Малая, представител на Съвета за национална сигурност на Филипините твърди, че дейностите на Китай са предизвикали конфликта в неделя , макар че посолството на Пекин в Манила упорства, че филипинските кораби са " нарушили границата " на плитчината.

" Изпитваме облекчение и сме признателни, че никой от филипинския личен състав не е потърпевш. Но сме обезпокоени от ескалацията и провокациите от страна на китайски кораби, които нямат работа да бъдат в Западно Филипинско море ", разгласи Малая.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР