Фейсбук За да разберете жителите на днешна РС Македония, Георги Дракалиев

...
Фейсбук
За да разберете жителите на днешна РС Македония, Георги Дракалиев
Коментари Харесай

За да разберете жителите на РС Македония си представите, че сте българин, роден там през 1900 г.

 Фейсбук За да разберете жителите на днешна районен съд Македония, Георги Дракалиев от фейсбук групата " Македонски Българи " ви предлага да си визиите, че сте българин, роден там през 1900 година

Почти всички поданици на обитаемото ви място са българи, учите в локалното българско учебно заведение и ходите в българската църква. Сред околните ви има: деятел на ВМОРО, различен взел участие в Илинденско-Преображенското въстание, някой погубен от турци или албанци, някой избягал в България.

Когато сте на 12 години, попадате под сръбска власт. Българските учители и свещеници са изгонени и на тяхно място идват сърби. Родината ви е оповестена за Стара Сърбия, а вие за южносърбиянци. Забранено е да се наричате българи, да пеете български песни или да имате български книги, а в учебно заведение ви задължават да се декларирате като прави сърби. Някой ваш непосредствен е доброволец в българската войска, различен участник в Тиквешкото или в Охридско-Дебърското въстание против сръбските окупатори през 1913 година, трети е малтретиран от сърбите, а някой бяга в България.

Когато сте на 15 години, българската войска прогонва сръбската, освобождава ви и още веднъж можете да ходите на българско учебно заведение и църква. В идващите 3 години живеете мъчно, тъй като бушува война, в края на която държавите-победителки предават родината ви на новото Сръбско-хърватско-словенско кралство. Някой ваш непосредствен е воювал в българската войска, различен умрял от болест или апетит, трети е избягал в България.

Сръбският гнет от интервала 1912 – 1915 година се повтаря, само че в доста по-силна степен и продължава до 1941 година Държавата към този момент се споделя Югославия, децата ви са обучавани като сърби, а броят на сърбоманите и сръбските колонисти нараства. Сред околните ви има: деятел на Вътрешна македонска революционна организация, просръбски деятел или служител, различен погубен от сърбите, още някой избягал в България.

През 1941 година за голяма наслада на болшинството от популацията, сръбската войска и администрация са прогонени от немската войска, която предава родината ви, наричана Вардарска Македония или Вардарска бановина, за администриране на България. Много локални българи, измежду които и ваш непосредствен, заемат разнообразни значими постове, а България отделя големи средства за вложения в тази област. Единствените, които се пробват да подриват реда, са платените сътрудници на Москва от комунистическата партия, само че партизанските им акции са редки и незначителни. Някои от избягалите в България ваши близки се завръщат по родните си места.

Това продължава до септември 1944 година, когато под опасност от руска окупация, България афишира война на Германия и стартира евакуиране от Вардарска Македония, само че след няколко дни е завладяна от армията на Съюз на съветските социалистически републики. Новата просъветска власт изпраща назад българската войска да се бие против немската на територията на някогашна Югославия и тя съумява да прогони съперника от Вардарска Македония. След войната обаче, вашата татковина отново е предадена от държавите-победителки на Югославия, която към този момент е федерация, ръководена от комунистическата партия на Тито.

Бившата Вардарска бановина в този момент се назовава Федеративна/Народна република Македония и под натиска на Коминтерна, популацията й е оповестено за македонски народ, като му е основана и писменост, оптимално близка до сръбската. Едното ви дете служи в югоармията, другото е изключено от университета.

По-активните българи, измежду които и ваш непосредствен, са избити, затворени или избягали, а на останалите стартира принудително налагане на македонска еднаквост. Измислена е македонска история и език, които се преподават на вашите внуци в учебно заведение, като им се изяснява, че най-големият им зложелател е " фашистка България “.

Това продължава 45 години, през които името на страната ви е заменено на Социалистическа република Македония. Едно от децата ви се издига, тъй като приема македонизма, а другото е репресирано, тъй като се заявява като българин. Имате ваш непосредствен, който е върховен деятел на комунистическата партия, само че и подобен, наказан като българин да лежи в Голи оток или Идризово. Гледа се сръбска телевизия, слуша се сръбска музика, а множеството другари на децата ви са фенове на Тито и поддръжници на Югославия.

През 1991 година Югославия стартира да се разпада и СР Македония афишира самостоятелност. Вие сте на напреднала възраст, едното ви дете таман се пенсионира, а другото е умряло. Внуците ви са македонски патриоти до мозъка на костите, а правнуците ви таман приключват учебно заведение. Никой, даже и вие, не може да ги убеди, че не са антични потомци на Александър Велики и че българите не са мръсни татари, фашисти и техен максимален зложелател. Но вие не се и пробвате да им отваряте очите, тъй като след съвсем половин век промиване на мозъка, също към този момент сте станал върл македонски родолюбец.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР