Увеличението на митата върху китайски стоки в САЩ е донякъде

...
Увеличението на митата върху китайски стоки в САЩ е донякъде
Коментари Харесай

Финансистът Иван Такев: Увеличението на митата върху китайски стоки в САЩ е предизборен ход на Байдън

Увеличението на митата върху китайски артикули в Съединени американски щати е ненапълно избирателен ход на Байдън. То ще даде глътка въздух на американските производители на коли в по-дългосрочен проект. Това сподели финансистът от " Аларик Секюритис “ Иван Такев в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

Увеличението на митата за импорт на електрически автомобили нараства от 25 на 100%. Двукратно са увеличени митата за акумулатори за електрически коли и за някои индустриални артикули като стомана и алуминий, както и за някои медицински произведения, уточни финансистът.

" Производителите на електрически коли реагираха положително. Най-големият растеж беше при производителите на слънчеви панели “, съобщи Такев.

Той напомни, че Доналд Тръмп стартира комерсиалната война с Китай през 2018 година Бившият американски президент тогава подвигна фрапантно митата върху доста по-широк кръг от артикули. " Ако настоящето нарастване на митата визира артикули в размер на 18 милиарда $, това, което Тръмп направи тогава, засягаше артикули за 300 милиарда $. Традиционно в разказа му стои " Как да създадем Америка още веднъж велика “ и че Китай е този, който пречи на това. Донякъде тези мита се трансфораха в избирателен пинг-понг сред Байдън и Тръмп “, разяснява Иван Такев.

Според него нарасналите мита няма да се отразят върху китайската стопанска система. Китай евентуално ще търси способи за заобикаляне на тези наказания и към този момент възнамерява да построи фабрики в Мексико и в Източна Европа, където сходни наказания няма. " Те имат механизми, чрез които да омекотят ненапълно въздействието им. Към момента те не изнасят кой знае какъв брой от тези артикули, които са обект на повишение на цените от Съединени американски щати. Появиха се много отзиви, че Китай ще се опитат да насочат засегнатото произвеждане през странични канали или към Европа. Може би последствията за европейската стопанска система ще са доста по-големи, в сравнение с за щатската, доколкото Европа използва доста по-голямо количество електрически коли. На процедура 1/3 от производството на електрически коли на Китай отива в Европа, до момента в който в Съединени американски щати то е нищожно – към 10-12 хиляди автомобила са били импортирани за една година “, уточни финансистът.

Европа обаче няма механизми за фрапантно повишение на митата за китайските артикули, с което да направи по-конкурентни личните си производители, означи Такев. " Германия – водещата европейска стопанска система, ще бъде доста наранена, в случай че Китай отвърне с повишение на митата за европейски артикули за Китай. Знаем, че немските производители на коли имат доста сериозен пазар в Китай и те не могат да си разрешат да го изгубят. Тук нещата не са изцяло еднопосочни и е доста любопитно по какъв начин ще се развие обстановката за Европа “, разяснява финансистът.

Според него комерсиалната политика на повишение на митата за китайски артикули няма да докара до нарастване на цените и инфлация. " Експерти смятат, че това би довело до еднократно нарастване в потребителските цени в размер на 0,1 на 100, т.е. това е нещо нищожно и никога не съставлява инфлация. Считам, че и американците деликатно са подбрали момента “, съобщи Иван Такев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР