На финала на седмицата, в която тазгодишни зрелостници прекрачиха училищния

...
На финала на седмицата, в която тазгодишни зрелостници прекрачиха училищния
Коментари Харесай

След последния училищен звънец: Сега накъде?

На финала на седмицата, в която тазгодишни зрелостници прекрачиха учебния предел, за финален път от " Фокус " организирахме къса анкета, с цел да разберем след края на този основен интервал от живота им - " Сега накъде? ".

Попитахме: Какви са проектите им след довеждане докрай на гимназия?, Каква компетентност и в кой университет са избрали да продължат образованието си и за какво?

" Сега към университета и към живота, който ни чака там ", споделят те с усмивка.

Сред младите се оказа наклонност да избират чуждестранни университети за тяхното бъдещо кариерно развитие, само че не липсват и зрелостници, които желаят непременно да получат висшето си обучение у нас.

" Лятото ще вървя по екскурзии, само че по-късно към Белгия. Приет съм в Howest с цифрови изкуства ", споделя абитуриент.

На въпроса: " Защо избра образование в чужбина, а не у нас? ", той отговори:

" Смятам, че в чужбина образованието се приема световно на по-високо равнище и няма по какъв начин да отречем, че е по-добре да взема подобен тип обучение ".

" Аз считам, че има доста положителни учебни заведения и институции в България, те просто не са приети и международната реклама е това, което пречи на учебните заведения ни сега ", изяснява какво не му доближава на образованието у нас зрелостникът.

" Аз избрах Американския университет в Благоевград и доста се вълнувам. Избрах го точно тъй като не би трябвало да се спрем на компетентност още през цялото време, позволяват ни година, в която ние преглеждаме всяка една компетентност и избираме своя път ", споделя друга бъдеща студентка.

" Казвам се Петър Иванов и изучавам в Частна профилирана гимназия “Образователни технологии “ и с настъпването на последния звънец, аз се насочих към Швейцария, където ще продължа в областта на бизнес и хоспиталити. Предполагам, че ще имам доста компликации, само че съм готов да реализира цялостния си капацитет ", разчувствуван е за бъдещото си различен възпитаник.

" Много възможности ме чакат отсега нататък ", прибавя негов съученик, който ще продължи образованието си на същото място.

" Аз кандидатствам в Нов Български университет. Там ще запиша компетентност " Графичен дизайн и информатика ". Избрах го, тъй като има доста специалности и възможности и в това учебно заведение, в което изучавам сега, изучавах графичен дизайн и мисля да продължа с него ", споделя друга завършваща ученичка.

" Да вляза в Медицинския университет в София ", това възнамерява друга млада дама.

" Кандидатствам специалност медицина, уповавам се да стане. Избрах България, а не чужбина, тъй като България е моята татковина и аз желая да се развъртвам тук и желая да прославям държавата си, само че по тази причина би трябвало да се развия тук и Частна профилирана гимназия “Образователни технологии “, където изучавам, дава прелестни благоприятни условия ", безапелационна е тя.

Някой от избралите да продължат образованието си отвън страната вече са сигурни, че ще се върнат в България по-късно. 

" Аз самоуверено взех решение да се пусна в една нова просвета, а точно - Испания. Приета съм там с графичен дизайн и цифрова медия. Искам да срещна нови хора, да развия езика си и да видя един нов свят. Известно време бях изцяло уверена, че желая да остана в България, тъй като обичам страната ни, само че Испания ме привличаше също от много време. Накрая събрах храброст да видя нещо друго и да изляза от комфортната си зона, само че със сигурност бих желала след това да се осъществявам в България ", разказва друга млада дама.

Темата за избора на образование у нас или оттатък рамките на страната разяснява и класен ръководител с богат опит. 

" За един преподавател е доста значимо неговите ученици сами да изберат пътя си, с цел да може да го следват. Когато правиш нещо с готовност и пристрастеност, го докарваш до край. Опитът ми демонстрира, че огромна част от децата, които отиват в чужбина, тъй като някой различен отива и могат и те да си го позволят - доста бързо се върнаха. Ние сме тези, които им даваме крилата, а не които ги режем. Нека отидат, дано видят, дано се учат. Който може и желае, ще успее, който не може - ще се върне още веднъж тук и може би ще потърси друго място ".

На въпроса по какъв начин са се трансформирали баловете на зрелостниците, учителката по български език споделя: 

" Нищо не се е трансформирало, младостта си е младост, хубостта си е хубост. Букетите ги има, благодарността е същата, сълзите в очите - и в на учители, и на възпитаници, участват. Сърцераздирателна е раздялата с всеки един випуск. Може би малко чалгата навлезе, само че зависи и от средата, и от фамилиите, тъй че аз персонално не мога да се оплача, че съм се сблъскала с чалгата в нейния истински тип и може би съм от благословените ", усмихва се тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР