Фейсбук Отворено писмо до Министър председателая на Р. България и Министъра

...
Фейсбук
Отворено писмо до Министър председателая на Р. България и Министъра
Коментари Харесай

Собственици на имоти на Галата и Шкорпиловци на бунт срещу решение на МОСВ

 Фейсбук Отворено писмо до Министър председателая на Р. България и Министъра на околната среда и водите са изпратили притежатели на парцели по отношение на предложение за разширение границите на предпазени зони за местообитанията BG0001001 " Ропотамо “, BG0000100 " Плаж Шкорпиловци “ и BG0000103 " Галата “, прегледано на 06.07.2021 година на съвещание на Националния съвет по биологично разнообрази. Публикуваме писмото, предоставено на Varna24.bg от Национална асоциация Българско Черноморие без редакторска интервенция:

" С актуалното Отворено писмо бихме желали да изразим своите терзания по отношение на плануваните разширения на границите на три предпазени зони за местообитанията от екологичната мрежа Натура 2000 в България.

На 06.07.2021 година в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) се организира съвещание на Националния съвет по биологично многообразие (НСБР). По т. 2 от дневния ред е " Разглеждане на оферти за изменение на описите на предпазени зони за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, дружно с документи по член 8, алинея 1 от Закона за биологичното многообразие (ЗБР) към тях, във връзка с границите на предпазени зони за местообитанията: BG0001001 " Ропотамо “, BG0000100 " Плаж Шкорпиловци “ и BG0000103 " Галата “.

Съгласно приложените по точката документи са препоръчани следните промени:

·      Разширяване на предпазена зона BG0001001 " Ропотамо “ с 105.94 ха в региона на плаж Корал и в региона на околност Аркутино, землище на гр. Созопол, и изменение на заповедта за оповестяване на предпазената зона (Заповед № РД-1042/17.12.2020 година, Дъждовни води, бр. 19 от 05.03.2021 година на Министъра на околната среда и водите);

·      Разширяване на предпазена зона BG0000103 " Галата “ с 2 010.60 ха в региона на плаж Паша дере и на юг от него, и за изменение на проекто-заповедта за оповестяване на предпазената зона;

·      Разширяване на предпазена зона BG0000100 " Плаж Шкорпиловци “ с 1 331.34 ха в региона на плаж Кара дере и за изменение на проекто-заповедта за оповестяване на предпазената зона.    

Видно от горното се предлага уголемение на границите на три предпазени зони по Директивата за местообитанията с 3 448 ха или 34 480 дка. Следва да се означи, че България към този момент е определила голяма повърхност за запазване на естествените местообитания и дивата флора и фауна, както и на дивите птици. Мрежата Натура 2000 в България заема територия в размер на 3 873 923 ха или 34, 9 % от територията на страната. По този метод България се подрежда на трето място в Европейския съюз по % от националната територията, избрана като част от мрежата Натура 2000.

Доколкото ни е известно и потвърждавано неведнъж от Министерство на околната среда и водите, процесът по установяване на Натура 2000 зоните в България е завършил, и Европейската комисия е оценила пълнотата на мрежата във връзка с предлаганите за запазване местообитания и типове. При обзор на наличната в интернет информация не успяхме да намерим източник, съгласно който за някой от типовете и естествените местообитания посочени в предложенията за уголемение на трите предпазени зони да е налице незадоволително включване в предпазените зони по Натура 2000 в България. Това значи, че в българската част от мрежата Натура 2000 са включени задоволителни по повърхност предпазени зони, които да подсигуряват дълготрайното запазване на местообитанията и типовете, каквото е условието на Директивата за местообитанията.

Съгласно Закона за биологичното многообразие, Министерството на околната среда и водите обезпечава изследването, оценката и правенето на документи за териториите, които са подобаващи за установяване като Натура 2000 места, а точно: наименование; предмет и цели на запазване на предпазената зона; попълнени общоприети форми с данни и оценки; картен материал и координатен указател на границата на предпазената зона. Министерството на околната среда и водите уведомява обществеността за началото на изследването и организациите, които ще го организират, посредством известие на интернет страницата си и минимум в един всекидневник. Това законово условие не е изпълнено, т.к е показана документи и обосновка, основана на извършени изследвания преди повече от 7-10 година, за които също липсва информация дали и по какъв начин е изпълнено това условие за авансово известяван на обществеността. Предложенията за разширение границите на трите предпазени зони засягат стотици частни парцела, без каквото и да било информиране на засегнатите притежатели.

Нещо повече, предложенията за смяна на границите на трите предпазени зони са прегледани на Националния съвет по биологично многообразие ведно с оферти за режими във връзка с тези територии, в прорез с нормативната уредба, отвън неговите пълномощия и без необятно публично разискване. Законът за биологичното многообразие ясно показва процедурата за установяване или за смяна на режима на запазване и прилагане, както и органа, в чиито пълномощия е тази активност.

Следва да се регистрира събитието, че условията на Директива за местообитанията, с които официално се обосновава предлагането за изменение, не съдържат отговорности за държавите-членки за въвеждане на забрани, а имат за цел да се вземат ограничения за недопускане утежняване положението на местообитанията. Под предлог, че оповестяването на предпазените зони не трансформира собствеността върху земите, горите и водните площи, попадащи в тях, дефакто с налаганите забрани в тези територии се лимитира правото на благосъстоятелност на българските жители.

Обезпокоени сме от обстоятелството, че с лекост се подценяват законовите условия, които обезпечават известяван на обществеността и обезпечават опциите на всички заинтригувани страни да дадат своите мнения, рекомендации или възражения, като се засягат голословно правата и законните ползи на засегнатите страни в процедурата.

В умозаключение, с актуалното изрично заявяваме, че не сме съгласни с предложенията за промени в границите и режима на трите предпазени зони за местообитанията, които не са подкрепени с претекстове и настоящи данни и доказателства, нито с метода по който същите се вкарват в жестоко нарушаване на главните условия на националното и европейското законодателство, като ще отстояваме правата си с всички законни средства, в това число пред съответните национални и европейски институции ", се показва в писмото.

От Националната Асоцияция Българско Черноморие допълват, че притежателите на парцели, които се смятат за ощетени, са подготвени на протестни дейности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР