Фестивалът Златна маска връчва най-авторитетните награди в руския театър. Учреден

...
Фестивалът Златна маска връчва най-авторитетните награди в руския театър. Учреден
Коментари Харесай

Прозорецът към Руския театър

Фестивалът " Златна маска " връчва най-авторитетните награди в съветския спектакъл. Учреден през 1993 година от Съюза на театралните дейци на Русия, той обгръща всички жанрове на театралните изкуства. Само през тази година в неговия плакат са включени 56 спектакъла и 189 номинации. Фестивалът протича " онлайн ", само че неговата секция Russian Case, която е за задгранична аудитория, мина тази година в онлайн формат.

За показаните в сбирката спектакли, за полемиките, присъединили над 400 събеседници от целия свят, за имената, които дават образа на актуалната съветска сцена, приказва в " Артефир " Невена Праматарова с драматурга Майя Праматарова.

 сн. Ира Полярная

Специално място в диалога е отделено на спектаклите на режисьори като Дмитрий Кримов, Андрей Могучий, Юрий Бутусов, както и на знаковите театрални зони в Москва като " Гогол Център " на Кирил Серебреников и " Електротеатър " на Борис Юхананов.

Става дума и за мястото на европейските режисьори в съветския сценичен плакат като Алвис Херманис, Ян Фабър, Саймън Макбърни и Кети Митчел. Припомнят се постановките на Александър Морфов, номинирани и награждавани през годините с тази влиятелна награда.

Чуйте повече в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР