Фестивалът за улично изкуство TheatAir 2022 започна днес в Пловдив

...
Фестивалът за улично изкуство TheatAir 2022 започна днес в Пловдив
Коментари Харесай

Започна фестивалът за улично изкуство TheatAir 2022!

Фестивалът за улично изкуство TheatAir 2022 стартира през днешния ден в Пловдив и ще продължи до 5-ти септември. Заради неприятното време, представленията ще се играят в салона на Държавен куклен спектакъл.

Първото събитие бе шествие-спектакъл по алеите на Цар Симеоновата градина на възпитаници от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства - Пловдив компетентност " Театрален грим и перуки " и " Сценичен костюм ", както и артистите от италианската натрупа International Show Parade, които показват пърформанса Puppet Street Band.

Шествия-спектакли ще се организират и на 3-ти и 4-ти септември от 16:00 по алеите на градската градина и от 18:00 ч. от пл. Централен по Главната улица до пл. Римски стадион. В тях ще вземат присъединяване и фамилията великански кукли от спектакъла „ Пешеходна зона ” на Сдружение с нестопанска цел „ МКТФ Двама са малко - трима са доста ”, огледалните хора от Mirror Family - група актьори от Словакия, познати по целия свят с футуристичните си персонажи, куклите на Contes d’Asphaldt от Белгия, които с изключение на с мащаба си, удивяват с прецизната направа в анимационен жанр и непредвидените си благоприятни условия. На 3-ти и 4-ти септември те ще показват укротителя на дракони Октаф и неговия огнедишащ скелет-дракон, както и скелет-птица, който желае още веднъж да полети.

През всеки ден от фестивала ще се играят представления за деца от разнообразни български театри. Днес в 17:00 Куклен спектакъл Стара Загора показва класическата приказка на Беатрикс Потър „ Зайчето Питър ”. На 3-ти и 4-ти септември от 10:00 ч. гледайте представленията „ Кой съм аз? ” - първото зрелище за бебета на Държавен куклен спектакъл - Пловдив и спектакълът „ Гон, дребната лисица ” на Театър Арт Ленд, въодушевен от японска национална приказка. От 11:00 до 12:00 ч. Театър Трио показват своите представления за един фен - 5-минутните куклени миниатюри „ Домът ни – гората ” и „ Домът ни – океанът ” - друго театрално прекарване за всяка възраст. В следобедната стратегия на сцената гледайте и просветителния театър на Театър Весел „ Телефон 112 ” и „ Цяло лято четох ” на Родопски трагичен спектакъл „ Николай Хайтов ”. Спектаклите стартират в 17:00 ч.



На TheatAir през днешния ден от 19:00 ч. в програмата се включват украинските актьори от спектакъл Ланжеронъ със своето зрелище „ Цветка ” - история без думи с кукли от вълна и филц. След тях съдружие „ Културна децентрализация ” разкриват хубостта на българския фолклор със своята „ Самодива ” - куклен театър за открити пространства в 20:00 ч. От 20:30 програмата приключва с типичен турски спектакъл на сенки Карагьоз, показан от Кемал Фатих Полат, който ще ни покаже шоу на международните музикални звезди – друга и непредвидена комбинация от обичайната и модерна просвета. На трети септември от 19 часа Куклен спектакъл „ Мале-мале ” показват една от най-обичаните приказки, „ Дядо вади ряпа ”, изиграна с доста ярки герои, възприятие за комизъм и музика. В 20:00 ч. стартира уличният клоунаден театър „ Портокалите или любовта към… ” на Фондация Арт офис, въодушевен от пиесата на Карло Гоци „ Любовта към трите портокала ” и стихотворението на Жак Превер „ Като по знамение ”, а в 20:40 Agni Satya ще играят своя огнен “ ”Ритуал ”.

На 4-ти септември сцената ще стане дом на две куклени представления на заслон. От 19:00ч. италианският спектакъл Bambabambin показва класическа комедия дел арте с кукли: историята на Арлекино и неговият блян към правдивост, показан с доста смешни обстановки и премеждия. А от 20:00 ч. Куклен спектакъл „ Мале-мале ” ще ми отведат на „ Приключение в делфинариума ”. Последните събития в програмата на TheatAir ще се проведат на 5-ти септември. От 16:00 до 18:00 часа можете да посетите Открита работилница за изкуство, проведена с поддръжката на Театър на огъня и сенките Fireter, а от 20:00 гледайте огненото шоу “Приказка за огън и лед ”.

Всяка вечер от 21:00 ч. на Открита сцена в Държавен куклен спектакъл – Пловдив ще има специфични събития. На 2-ри септември при нас ще свирят група „ Таралеща ”. На 3-ти импро-театър ВижНа ще показват своето импро-шоу, в което основен воин е публиката. На 4-ти не пропускайте концерта на една от най-обещаващите български група Cool Den. Последното събитие от програмата на TheatAir е концерт на виртуозните Теодосий Спасов Трио. Закриваме фестивала с тяхната неповторима комбинация от джаз, класика и фолклор.

Фестивалът се провежда от Сдружение с нестопанска цел „ МКТФ Двама са малко – трима са доста ” и Държавен куклен спектакъл – Пловдив с финансовата поддръжка на Министерство на културата и Община Пловдив.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР