Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings идва на

...
Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings идва на
Коментари Харесай

Жителите на Троян искат повече концерти и музикални фестивали, показа проучване на културната публика в града

Фестивалът за музика и модерно изкуство Ritual Gatherings идва на 7 май в Орешак със особено събитие с присъединяване на един от най-популярните музикални продуценти в България, родом от Троян – Иван Шопов и изложения на най-отявлените локални създатели – Иван Мутафов, Румен Георгиев, Мила Воденичарова, Веска Колева и Неда Личева

Резултатите от извършената анкета в месеците от януари до април в фокус върху културния живот в Троян и желанията на публиката в града демонстрират, че жителите му имат потребност от разнообразни формати събития и развлечения. Почти половината – 41% означават, че биха желали да има повече музикални фестивали. Същата численост – 41% са дали отговор позитивно и за музикалните концерти, като форма на културен живот, който биха желали да виждат по-често в Троян. В същото време, всеки трети посещава културни събития по-малко от един път месечно, а 27% – повече от един път месечно. Положителна вест е, че единствено 5% споделят, че не посещават никакви културни събития. Най-често жителите на Троян вървят на спектакъл – 56%, следван от изложения – 45% и кино – 39%. Над една трета означават, че посещават фолклорни фестивали, също толкоз вървят на музикални концерти. Най-рядко срещаните форми на изкуство от публиката са балет и събития за електронна музика, което се изяснява от неналичието на този тип изкуства в града.

Проучването дава забавна информация и за аргументите за посещаване на културни събития – болшинството – 62% гледат на тях като забавление, а за 58% те са средство за повишение на общата им просвета. 40% изпитват вътрешна нужда, а малко над една трета – любознание.

Още през май месец Фестивалът за музика и модерно изкуство Ritual Gatherings ще внесе ново музикално звучене и музика в града, със особено събитие с присъединяване на един от най-популярните музикални продуценти в България, родом от Троян – Иван Шопов. На 7 май в двора на Националното Изложение на Художествените Занаяти и Изкуствата (НИХЗИ) – Орешак, сред 12 и 18 ч, ще бъдат показани изложения на някои от най-познатите локални създатели – Иван Мутафов и Мила Воденичарова. Всички гости ще имат опцията изцяло гратис да покачат знанията си или да задоволят любознанието си, като се включат в разнообразни работилници – открит урок по грънчарство в две посоки, изобразяване върху плочка и точене на колело с Румен Георгиев, дърворезба и работа с длето с Веска Колева и Траян Димитров, открит урок по изобразяване върху стъклени свещници с Неда Личева, урок за оцеляване в планината от Иван Мутафов – планинар и учител в учебното заведение за планински водачи в Черни Осъм.

Отговаряйки на желанията на публиката, уредниците са подготвили и забавна музикална стратегия, в която се включва едно от най-познатите лица на град Троян – музикантът Иван Шопов, прочут със съчетанието на фолклорна, джаз и електронна музика в продукциите си. Шопов художник, музикант, продуцент, композитор и модернист, добил огромна известност по света и у нас с колаборациите си с майстора на кавала Теодосий Спасов и фолклорната групировка Авигея. Иван Шопов взе участие в над 250 музикални издания, измежду които редица солови и колаборативни албуми и основава мост сред нашата музикална история и актуалния усет на днешната аудитория. Това го трансформира в една от водещите фигури на европейската електронна сцена, а в неспирните си интернационалните участия той доближава и Съединени американски щати, Южна Америка, Русия, Азия, Австралия и Нова Зеландия.

„ Троян е един от най-богатите градове в културно отношение. Пази доста скъпи обичаи и играе значима роля в съхраняването на културното ни завещание. Ние желаеме да покажем това благосъстояние, само че и да го подчертаем посредством актуалното изкуство и музика. Резултатите от изследването, което инициирахме демонстрират добър интерес от страна на публиката, само че доста малко многообразие и новаторски подходи в представянето на изкуството. Нашето предпочитание е да внесем пресен взор и метод в културния живот на града. Събитието ще е особено и друго и ще покаже един нов образ на град Троян “ – споделят от уредниците на Ritual Gatherings.

Събитието и интензивностите са изцяло безвъзмездни и със свободен вход.

Повече информацията за събитието, следете и на

Проучването на публиката бе инициирано от и цели да разпознава желанията, мотивацията, честотата и типа събития, които избира локалната аудитория. В него се включиха 100 индивида, на възраст сред 18 и 55+ години, непрекъснато живеещи и работещи в града. Паралелно бяха изследвани и локалното културно и фолклорно завещание, в частност характерните ритуали и обичаи в община Троян, тяхното запазване, насърчаване и разпространение посредством интерактивни способи. На база тази информация, уредниците ще изготвят и културен профил на общината, с която тя да бъде подкрепена в стратегическото развиване на локалната културна сцена.

Ritual Gatherings годишен интердисциплинарен културен фестивал, придружен от серия градски събития, който съчетава музика, модерно изкуство, обичайни ритуали, кулинарни и на практика екологични практики.

Ritual Gatherings 2022 ще бъде неповторимо 5-дневно прекарване за July Morning, разграничено на две елементи: 2-дневен конгрес в град Варна с презентации и полемики, ориентирани към хора от изобретателните промишлености, последван от 3-дневен фестивал на плажа, при устието на река Камчия с вечерна музикална стратегия с лайв банди и известни имена от международната и местна електронна сцена, галерия модерно българско изкуство на плажа, полемики, работилници за духовни практики, спортни интензивности и занимания за деца.

Проект „Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно модерно изкуство – механизми за създаване на общности и реализиране на устойчиви културни екосистеми ” се извършва с финансова поддръжка, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от Оперативна програма „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “, Резултат 2 „ Подобрен достъп до изкуства и просвета “.

Основна цел на плана е използването на холистичен метод за съживяването на дребни културни екосистеми, посредством събития и интензивности, ориентирани към основните участници в тях и с фокус – обмяната на опит и културни прояви с специалисти от културния бранш в Исландия и Норвегия. От една страна, планът цели възстановяване достъпа до просвета в дребните обитаеми места чрез провеждането на серия районни микросъбития, последвани от народен, интердисциплинарен фестивал. От друга – планът цели и повишение потенциала на локалните културни оператори и създатели, чрез провеждането на семинари, лекции, работилници и годишен професионален конгрес.

Бенефициент на плана е, а сътрудници в осъществяването на плана са общините Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на националните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, норвежкия артистичен колектив и
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР