Фестивалът Опера на върховете - Белоградчишки скали е вече традиция.

...
Фестивалът Опера на върховете - Белоградчишки скали е вече традиция.
Коментари Харесай

Мадам Бътерфлай“ открива Опера на върховете“ утре

Фестивалът " Опера на върховете - Белоградчишки скали " е към този момент традиция. Вярвам, че ще продължава и ще се развива, сподели акад. Пламен Карталов, шеф на Софийската опера и балет (СОБ).

Това стана на конференция в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция във Видин във връзка откриването на осмото издание на фестивала.

По думите му със основаването на „ Опера на върховете “ преди осем години е даден нов живот на оперното изкуство навън. " Откриваме нови територии за това изкуство с единствената цел

да съединим забележителностите на природата и исторически места с драматургията на оперното изкуство,

където музиката, играта, пеенето, въобще всички изразни средства, да бъдат пресъздадени по нов метод в допир с природата ", сподели той.

Маестро Карталов означи, че

няма по-хубаво нещо от това да се  инвестира в българския гений.

Всеки актьор може да бъде платен в чужбина, само че би трябвало да се влага в разкриването на нови български гении. Не като посетители, а като хора, които живеят и творят в своята татковина, каквито са основани през годините в Софийска опера и балет. Изкуството на българските оперни актьори към този момент е видимо и е сложено на международната карта, добави Карталов.

Фестивалът „ Опера на върховете – Белоградчишки скали “ се открива на 4 август с нова премиерна режисура на операта „ Мадам Бътерфлай “.

Режисьорът от Южна Корея Гап-гюн Джонг означи, че с този театър е изработен опит да се сложи нов далекоизточен акцент. Затова в този жанр е основана и сценографията. „ Каним публиката да пристигна и да види по-ориенталски театър като атмосфера, като решение, като идея “, добави маестро Гап-гюн Джонг. Много е значимо да има фестивали като в този Белоградчик – място, посещавано от доста туристи. Хубаво е, обаче, да се оферират висококачествени спектакли за тези туристи. Това е концепцията за развиване на културния туризъм, бе безапелационен гост-режисьорът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР