Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив, успял да

...
Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив, успял да
Коментари Харесай

Нощ на музеите и галериите се завръща в Пловдив

Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив ”, съумял да се трансформира в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион гости, се завръща за своята аудитория. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще показа 130 специфични събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.

След едногодишна пауза, НОЩ Пловдив прави завръщане под мотото “Общо място ”. Коя и каква е нашата еднаквост, пазим ли и по какъв начин фамилната памет, смеем ли да прекосяваме персоналните си граници и по кое време - това са главните въпроси, които програмата на фестивала ще изследва през 2019 година, показват уредниците. Носител на голям брой оценки и награди, фестивалът изиграва значима роля в кандидатурата и подготовката за Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Основните акценти в многото и разнородни събития на НОЩта този септември са основани особено за нея и образуват кураторската ѝ програма, формирана от Владия Михайлова (галерия “Васка Емануилова ” при СГХГ). Част от тях ще влязат през “задния вход ” на Стария град, разкривайки една по-малко известна част към Източната врата, други ще срещнат жадните за модерно изкуство гости с работата на обещаващи актьори от Австрия и България, показана от кураторите на Колекция EVN в централната част на града, или ще отворят още веднъж вратите на детмаг “Снежанка ” с изложбата Open Art Files, отдадена на историята на актуалното българско изкуство и курирана от Вера Млечевска, куратор и на Българския павилион на 58-ото Биенале на изкуствата във Венеция.

И трите събития - изложбата “Общо място ” в Данчовата къща, къща Стамболян и общественото пространство при Източната врата, изложбата с български и австрийски създатели и изложбата Open Art Files в детмаг “Снежанка ”, са инициирани, продуцирани и проведени от фондация “Отворени изкуства ”.

Освен тях, съществена част на НОЩта по традиция от нейното учредяване през 2005 година ще бъдат Пловдивските музеи, галерии и ателиета. Те ще показват изложения и актьори по специфични планове към НОЩ Пловдив и като част от годишната им стратегия. За своята “бяла нощ ” живият град ще отвори и доста читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове.

В Клуб и Музика културата ще се придвижи в неофициална, само че не по-малко вълнуваща атмосфера, а детската стратегия, така наречен Малка НОЩ, ще включва специфични събития и доста завършения за най-малките гости на 3-дневния фестивал.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР